Százezer elektromos luxusautót vesznek a szaúdiak

0

A Lucid Group bejelentette, hogy egy új megállapodást kötöttek a régóta támogató Szaúd-Arábia kormányával és a megállapodás értelmében a szaúdiak közel százezer elektromos luxusautót vesznek.

Az első, vásárlóknak szánt Lucid Air Dream Edition elektromos autókat a kaliforniai Dream Delivery rendezvényen adták át az első szerencsés vásárlóknak október végén. A kezdeti limitált példányszámban értékesített Dream Edition modell 520 darab autóból áll, ami az EPA mérési ciklus szerint 837 kilométert tud megtenni egyetlen töltéssel.

Folyamatos fejlődésen megy keresztül a Lucid, ugyanis néhány napja jelentették be, hogy júniusban vagy júliusban megérkeznek az elektromos autóikkal Európába. Legfrissebb hírünk, hogy a Lucid Group megállapodást kötött Szaúd-Arábia kormányával, hogy százezer elektromos autót vásárolnak a szaúdiak a következő tíz évben. A királyság pénzügyminisztériuma az Air nevű szedánból és egy hamarosan megjelenő új modellből vásárol 2032-ig ötvenezer darabot, valamint további ötvenezres kvótára van vásárlási opciójuk.

Mindez egyáltalán nem meglepő, ugyanis a szaúd-arábiai vagyonalap 2018-ban egymilliárd dollárt fektetett a Lucidba és jelenleg is 62 százalékkal fő részvényese az autógyártó társaságnak.

A tízéves periódus kezdeti időszakában csak párezer jámű átadásáról egyeztek meg. A szaúdi kormány eleinte évi ezer és kétezer közötti számú autó leszállítását kérte 2023-tól kezdődően. 2025- től azonban már évi négy-hétezer járművet rendelt.

Ezen megrendelések a Lucid arizonai gyárából és egy új, Szaúd-Arábiában tervezett gyárból származhatnak majd. További érdekességként érdemes elmondani, hogy a jövőbeli szaúdi üzem ott épülhet meg, ahol a világ legnagyobb magánpénzből épülő városa. A Vörös-tenger melletti helyszín neve Abdullah király gazdasági város (KAEC), ami egy megaprojekt, és akkora lesz, mint Brüsszel, 2030-ra várhatóan több mint egymillió lakossal.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!