Hivatalos – jön a tisztán elektromos Porsche 718

0

A Porsche hivatalosan is megerősítette, hogy a 718-as sportautóját az évtized közepéig tisztán elektromosan akarja piacra dobni.

A Porsche elektromos járműveket gyártó részlegét elég súlyosan érintette az orosz-ukrán háború. A problémák akkorák, hogy le kellett állítani a Taycan gyártását.

Ám a portfólió bővítéséről és a lehetséges új modellek tervezéséről nem kell lemondania a Porsche döntéshozóinak, nem is teszik szerencsére. Ennek pedig a legkiválóbb bizonyítéka az a most megjelent sajtóanyag, ami hivatalosan is megerősítette a 718-as elektromos meghajtású verziójának érkezését, valamikor az évtized közepén. Erről Oliver Blume, a márka igazgatója beszélt:

„A Taycan 100 százalékban Porsche és mindenféle emberben képes érzelmeket kelteni, legyen szó meglévő és új ügyfelekről, szakértőkről, vagy éppen a kereskedelmi médiáról. Ezért egy újabb modellel fokozzuk elektromos offenzívánk intenzitását. Az évtized közepére a középmotoros 718-as sportautónkat kizárólag teljesen elektromos formában kívánjuk kínálni.”

Sajnos ezen kívül semmilyen technikai adat, vagy éppen árazás nem került bele a sajtóanyagba. Így aki erre az autóra feni a fogát, annak várnia kell a további részletekre. Az elektromos 718-as érkezése már 2019 óta sejthető, de eddig hivatalos Porsche sajtóanyagban nem jelent meg a hír. Először pár éve Lutz Meschke, a Porsche elnökhelyettese pendítette meg a hírt:

“Egy elektromos 911 elkészítése még túlságosan nehéz lenne. Viszont a 718 ideális alanynak tűnik amihez építünk egy új platformot is.”

Majdnem 2 évig nem is érkezett semmi hír a 718-as modellről, ám 2021 őszén a Car and Drive magazin belsős infókra hivatkozva a 2024-es évet tippelte meg a típus érkezésére, amit egész jól eltaláltak a mostani sajtóanyagból kiindulva. A nagy kérdés az, hogy a Porsche milyen akkumulátorokat fog majd használni az elektromos 718 esetében. Ugyanis a Porsche többször kiemelte, hogy csakis nagy teljesítményű akkumulátorokat lehet használni a versenyautókba és a korlátozott példányszámú utcai sportautókba. Ennek fényében feltételezhető, hogy a Northvolt, vagy a Varta lesz a beszállító. De az is könnyen megeshet, hogy a Porsche Customcells vegyesvállalat egyedi cellái kerülnek majd a 718-asba is, mint ahogyan arra az elektromos Macan is nagy eséllyel pályázhat. Ez utóbbit már a közutakon tesztelték pár hónapja.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!