Új akkumulátorgyárat épít a Northvolt Németországban

0

A svéd akkumulátorgyártó, a Northvolt egy újabb akkumulátorgyár építését jelentette be Németországban, „Nortvolt Drei” néven.

Sokan nem hitték volna, hogy a svéd Northvolt (ami 2017-ben még csak startupként létezett) 2022-re már a harmadik akkugyárát jelentheti be Európában. Természetesen ezen gyár esetében is éves szinten több GWh kapacitás legyártásáról beszélhetünk.

A Northvolt ezúttal is sajtónyilatkozat formájában tudatta a nagyvilággal, hogy mire készül. A német médiumok egy ideje sejtették, hogy valami készülődik. Például a német Automobilwoche már tavaly nyáron írt egy esetleges német üzemről a Northvolt gondozásában. Mára pedig hivatalos lett a Nothvolt Drei nevű üzem megépítése a német Schleswig-Holstein tartomány Heide nevű városa mellett. A véglegesre tervezett éves gyártói kapacitás itt is ugyanaz, mint amire az első Northvolt gyár (Northvolt Ett) is belőtte a sokadik bővítési terv után a végleges gyártói kapacitását. 60 GWh. Ez eddig két üzem, amit megemlítettem, de van még egy, amit a Volkswagennel közösen épít meg a Northvolt, ez pedig a Northvolt Zwei nevet viseli.

A legújabb üzemük a vállalat közleménye szerint tehát a Northvolt Drei nevet kapta és a tervek szerint 2025-ben kezdi meg a termelést, mintegy 3000 munkahelyet teremtve. A közleményből nem derül ki, hogy milyen termelési kapacitással indul a termelés és mikorra várható a végső 60 GWh-s bővítés. A Northvolt szerint a 60 GWh körülbelül egymillió elektromos járműre lesz elegendő.

A cég szerint két okból döntöttek az üzem Heide melletti megépítéséről. Először is, a régió ad otthont „Németország legtisztább energiahálózatának, amelyet a szárazföldi és tengeri szélenergia-többlet jellemez, és amelyet a dániai és norvégiai hálózati csatlakozások által biztosított tiszta energia táplál” – írta a Northvolt.

„Igenis számít, miként készül egy akkucella. Ha az előállításhoz szükséges energia szénből származik, akkor az jelentős szén-dioxid kibocsátást ágyaz be a termék életútjába, azonban ha tiszta energiát tudunk használni, akkor egy nagyon is fenntartható terméket állíthatunk elő.” –  Peter Carlsson, a Northvolt vezérigazgatója.

Másodszor, a schleswig-holsteini régió „a Skandináviát és a kontinentális Európát összekötő, feltörekvő európai akkumulátor-ellátási lánc tekintetében központi helyen helyezkedik el, továbbá a régió biztosítja számunkra a megfelelő méretű akkumulátorgyár létrehozásához szükséges teret a termelés méretgazdaságosságának kihasználása érdekében. Ez is kulcsfontosságú az akkumulátorgyártás költségeinek csökkentésében.” De természetesen a „német ipari kompetenciákhoz és autóipari szakértelemhez való hozzáférés” is igen kecsegtető lehetett a helyszín kiválasztásakor.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!