Öt új, tisztán elektromos modell bemutatását tervezi a Volvo

0

A svéd (igazából kínai – Geely) Volvo az első autómárkák között volt, akik belengették, hogy 2030-tól nem kívánnak foglalkozni a belsőégésű motorokkal. Azaz addigra át kívánnak állni a tisztán elektromos modellek forgalmazására. Jelenleg az XC40-ből létezik ilyen kivitel, illetve ott van még az eleve csak ilyen hajtáslánccal elérhető C40.

Mindkét autó a Volvo Recharge termékcsalád tagja, melyek méltán keltették fel rengeteg vásárló figyelmét. 2021-ben a Volvo Cars világszintű eladásai 5,6%-kal nőttek és elérték a 698 693 darabos értékesítést, ami a folyamatos beszállítói nehézségek ellenére is tovább erősödő népszerűséget mutatja. Az online értékesített autók száma is jelentősen, 316%-kal nőtt 2020-hoz képest. Ez a növekedés a tisztán elektromos modellek iránti egyre nagyobb érdeklődés és az szélesedő termékportfólió együttes eredménye.

Ha pedig hinni lehet a legújabb híreknek, akkor hamarosan további elektromos modellek érkeznek a Volvohoz. A Volvo képviselői erről egy viszonteladóknak rendezett konferencián beszélt az Államokban (Miami) nemrég. A hírek szerint ott hangzott el az is, hogy a következő években 5 tisztán elektromos és 2 PHEV modellel bővül a Volvo Cars palettája.

A két PHEV (plug-in hibrid) modell nem lesz igazán nagy újdonság, a nagy sikerű XC90 és S90 már most is létező ezen verziói újulnak meg. A belsőégésű motor tekintetében szinte biztosan maradnak a 2 literes erőforrások, az elektronika és az akkupakk kapacitás viszont javulhat. Ezért a tisztán elektromosan megtehető hatótáv is.

Érdekesebb a leendő 5 új BEV modell kérdése. A sor az XC90-el egyméretű SUV újdonság nyitja, amit most még Embla néven emleget az autós szaksajtó. Aztán ott van az XC90 és az XC60 közé tervezendő SUV, amiről mi is írtunk, ez a V546 kódnéven futó projekt.

Ezeken az újdonságokon túl pedig tervben van állítólag az XC60 és az XC40 tisztán elektromos változatainak bemutatása is. Utóbbi jelenleg is létező autó, így ott valami extrával készülhet a Volvo, ha valóban ez lenne az egyik a tervezett 5 új modellből. Végezetül szó van egy talán XC20 néven érkező tisztán elektromos modellről is, ami az anyacég Geely dedikált padlólemezén érkezne meg (SEA)

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!