A jövőben még zöldebben lehet lítiumot bányászni

0

Tovább bővül azon gyártók listája, akik elkötelezett szándékkal állnak ki az elektromos autókban használt nyersanyagok kitermelésének fenntarthatóbbá tétele mellett.

Néhány napja a BMW Group is csatlakozott a Responsible Lithium Partnership nevű kutatási projekthez, melynek tagja a BASF, Mercedes-Benz AG, Daimler Truck AG, Fairphone és a Volkswagen Group. A projektet még tavaly év elején indították, hogy a lehető legkörnyezetkímélőbb módon tárják fel az Atacama-sivatag alatt rejlő rengetek lítiumot.

Várhatóan három évig fog tartani a projekt és a BMW úgy gondolja, hogy “a helyi érdekcsoportokkal közösen megegyezzenek a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodásról, és tervet dolgozzanak ki a chilei sósivatag jövőjére vonatkozóan”.

A Responsible Lithium Partnership csoport kiemelte, hogy “nem támogatjuk a helyi lítium beszerzését, illetve ásványi nyersanyagok vásárlását vagy értékesítését”. Csak a kitermelés technológiáját vizsgálják.

A BMW-vel együtt a Responsible Lithium Partnership csoport hat gyártóra nőtt, a partnerséget a rendelkezésre álló információk megosztásával fogja támogatni “a lítium-bányászat vízkészletekre gyakorolt hatását.” Céljuk, hogy “jobban megértsék az édesvíz és a lítium-kloridrétegek közötti kölcsönhatásokat, értékeljék a különböző meglévő technológiákat, és szakértelmet szerezzenek a fenntartható kitermelés értékeléséhez”. Az elemzés “tudományos alapot nyújt a lítiumellátással kapcsolatos jövőbeli döntésekhez”.