Bizonyos országokban már rendelhető a március elején bemutatott, akár egyetlen feltöltéssel 420 kilométer megtételére képes tisztán elektromos Volvo C40 Recharge.

Nagy érdeklődés volt a Volvo második tisztán elektromos modellje iránt idén márciusban. A sok esetben a már létező, de még továbbra sem megvehető tisztán elektromos XC40 Recharge alapjaira (CMA padlólemez) épülő autó a hajtásláncban is osztozik, így a Volvo C40-ben is kettő, egyenként egy 150 kW-os elektromos motor dolgozik. Összesen tehát 300 kW teljesítményt leadva. Az akkupakk kapacitása bruttó 78 kWh, amivel 420 km WLTP hatótávot tehetünk meg. A teljesítmény és hatótáv adatokon javíthatnak majd a jövőben az OTA frissítések. Az XC40 (minden változata) és a C40 ugyanazon a gyártósoron készül majd a Volvo belga (Gent) gyárában. A svéd autómárka ráadásul egy akkupakkok összeszerelésére alkalmas részleggel is bővíti ugyanezen gyárát, elősegítendő a még gördülékenyebb termelést.

A C40 az első Volvo, ami kizárólag elektromos meghajtással lesz megvehető. Továbbá a típus sajátja lesz, hogy kizárólag online lehet megrendelni. Az autó méreteit tekintve 4,43 méter hosszú, 414 literes csomagtérrel (1290 liter, lehajtott hátsó ülésekkel). Az elektromos Volvo C40 első fényszórói a mostanában egyre divatosabb LED pixel technológiával világítják majd meg az éjszakai utat.

Akik első blikkre eldöntötték, hogy nekik kell ez az autó, egyre közelebb kerülhetnek az idő múlásával ahhoz, hogy beülhessenek a sofőrülésbe. A C40 előrendelései már meg is kezdődtek az első körös európai országokban: Hollandiában, Norvégiában és június 3-tól Svédország mellett az angol vásárlók is jelezhetik vásárlási igényüket az elektromos C40-re. Innentől pedig már csak hetek kérdése, hogy további országok is csatlakozzanak a sorhoz. Megnéztem, a Volvo magyar oldalán még nincsen pontos információ az előrendelés megnyílásáról, ennek lehetőségéről e-mailben értesülhetnek a feliratkozók.

Ennek fényében sajnos a magyar árakról sem mondhatunk még el semmit, de a külföldi árszabás némi támpontot adhat abban, mire számíthatunk. Hollandiában 57 990 euróról indul az autó, de havi 800 euróért bérlehető is egy elektromos Volvo C40. Ha a norvég árakat nézzük, ott 554 900 norvég koronát kell kifizetni a C40 Recharge-ért, ami forintban 18 956 410 Ft-ot jelent.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!