A Volkswagen máris jelentkezett Bidennél a Szövetségi járműflotta cseréjére

0

Az új amerikai elnök, Joe Biden terve, miszerint a teljes Szövetségi járműparkot tisztán elektromosra cseréli, hatalmas volumenű bejelentés. Érdemes kicsit belegondolni, mit is jelent közel 645 000 darab autó lecserélése, tisztán elektromosra. Már maga a darabszám is elképesztő, főleg annak fényében, hogy Biden szerint beszerzendő autókat kizárólag amerikai munkások készíthetik, Amerikában.

A szövetségi kormánynak hatalmas járműparkja van, amelyeket tiszta-üzemű, elektromos autókra cserélünk. Ezeket amerikai munkások készítik majd, itt, Amerikában.

Adódik tehát a kérdés, hogy vajon milyen autókból válogathat a beszerzést intéző kormányzati szerv? Elsőre rögtön a General Motors és a Tesla neve ugorhat be, előbbi még csak most bontogatja elektromos portfóliójának szárnyait, míg a Elon Musk vállalatát szerintünk nem nagyon kell senkinek bemutatni. A General Motors tavaly márciusban rántotta le a leplet nagyszabású akciótervéről, aminek értelmében a vállalat 2025-ig mind a tíz új modellt piacra tervezi dobni Észak-Amerikában. A csoport minden tagja új modellt fog kiadni, így lesz köztük három teljesen elektromos Chevrolet, két különböző elektromos GMC Hummer, három Cadillac és két Buick SUV. A cég 20 000 alkalmazottja közül nagyjából 60 százalék dolgozik elektromos autó projekteken (ez nagy ugrás a néhány évvel ezelőtti 20 százalékhoz képest), ez is mutatja a vállalat elkötelezettségét az EV piac iránt.

Adódik azonban a kérdés, hogy akkor csak amerikai márka játszik a beszerzésekben? Itt lép a pályára a német autóipar is és Ki korán kel, aranyat lel jeligével a Volkswagen Csoport vezérigazgatója, Herbert Diess be is jelentkezett Joe Bidennél, miszerint a VW nagyon szívesen segít elektromos autókat beszerezni az új kormányzat terveihez. Teheti mindezt azért, mert rendelkezik gyárral az Egyesült Államokban (Chattanooga), ahol számos jövőbeni ID. modellen túl 2022-től a globális szereplőnek szánt ID.4 is készül majd, kiszolgálandó a kontinens igényeit.

Diess úr stílusosan a Twitter profilját használta a felajánlás megtételére, úgy látszik Elon Musk ebben is trendet diktál, hiszen talán mondhatjuk, hogy ő volt az első olyan cégvezető, aki a Twittert használta, mint legfontosabb kommunikációs eszközt a bejelentésekhez.

Diess Twitter jelenléte csupán pár hetes, de úgy látszik okosan használja a közösségi média lehetőségeit. A másik nagy húsosfazék az amerikai posta (US Post Office)28 éves Grumman LLV furgonokból álló, 141 000 darabos flottájának cseréje, elektromos meghajtású járművekre. Erre az egyik fő esélyes a GM Brightdrop EV600 furgon, de az Amazonnak szállító Rivian is előállhat a maga megoldásával, mire a beszerzési eljárás megindul.

A GM megoldása már felkeltette a FedEx figyelmét is, akik meg is rendeltek belőle egy nagyobb adagot (500 db első körben). A furgon főbb jellemzői:

  • 400 km hatótáv
  • Ultium platform
  • 120 kW-s DC villámtöltési képesség

Járművek tehát már most is akadnak a cserére, a lehetőségek tárháza pedig csak bővülni fog a kormányzati pénzek megcsillanására, aminek végső soron mindenki örülhet, aki az elektromos mobilitásban látja a jövőt.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!