Az Xpeng is egy elektromos szedánnal rukkol elő

0

Úgy tűnik, a NIO mellett a másik nagy elektromos autós márka, az XPENG is egy szedánt választott legújabb típusának, legalábbis a gyártó legújabb Twitter-posztja erről tanúskodik:

Sajnos a fent látható kedvcsináló képen kívül semmilyen más infó nincsen a posztban, így egy kicsit most a saját meglátásaimmal járom körbe a témát. Mint említettem, a két nagy kínai e-ikon jelenleg a NIO és az Xpeng. Előbbi nem olyan régen lépett ki a biztonságosnak vélt SUV kategória határain túlra és ők is egy szedán választottak erre a feladatra, amit aztán azóta már hivatalosan is bemutattak a NIO Day rendezvény alkalmával, ET7 néven.

Az ET7 negyedik tagként érkezett a NIO portfóliójába és mivel Kínában hagyományosan erős a szedán iránti rajongás, vélhetően ezzel sem fog mellé lőni a gyártó, főleg az akár 150 kWh-s akkupakkal. A referencia tehát adott mások számára is, és épp az Xpeng lehet az, ami előállhat egy újabb e-szedánnal. Azt kell mondjam, hogy újabb, hiszen az Xpeng kínálatában már létezik egy ilyen kategóriás autó, méghozzá a tavaly tavasszal bemutatkozott P7 formájában.

Első elektromos autójuk a G3 SUV volt, amit még 2018 decemberében mutattak be és kimondottan is a Tesla volt az inspiráció az autó megalkotásakor. Ugyanakkor az átszámolva nagyjából 6 millió forintba kerülő G3 egy igen kellemes vétel lenne Európában is.

Ezt sem véletlenül hoztam fel, mert a P7 bemutatkozása után pár hónappal az Xpeng megkezdte az európai terjeszkedést 100 darab hajóra pakolt G3 frissítésének norvég terítésével. A modell ára Norvégiában 37 667 dollárról, tehát körülbelül 12 millió forintról indul. A típus 2 kivitelben volt elérhető ebben a szállítmányban (520 és 400 típusjelzéssel, ezek az akkupakkal elérhető becsült hatótávra utal az Xpeng).

Az új, most még nem ismert szedán tehát tudásban is erős lehet és akár Európában is felbukkanhat. Utóbbi tényt sok olvasónk fájlalja, vagyis, hogy hiába a kedvező ár és a jó autó, ha nem vehető meg Európában.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!