Hatalmas összeggel fektet a jövőbe a Daimler

0

A Mercedes-Benz anyavállalata egy négyéves tervet mutatott be, mely során 2021 és 2025 között 85 milliárd dollárt szánnak az elektromos szegmens fejlesztésére. A pénz nagyrészt kutatásokra fog menni, de új épületeket és felszereléseket is szándékoznak vásárolni.

Ez a bejelentés nem annyira részletes, mint az Audié, akik egy 12 milliárd dolláros büdzsét jelentettek be, amelyet 30 elektromos modell fejlesztésére szánnak. Ebből a 30-ból egyébként 20 teljesen elektromos meghajtású lesz.

A Daimler beszámolójából megtudhattuk azt is, hogy a 85 milliárd egy nagy részét a Mercedes-Benz új elektromos modelljeinek fejlesztésére szánják.

Emellett a Daimler elektromos kamion flottáját is tervezik fejleszteni ebből az összegből:

„…Ezenkívül, ezzel az üzleti tervvel, felgyorsulhat a cég emissziómentes szállítás felé irányuló törekvése is…”

Az elektromos szállítást már eddig is kihasználta a cég, mégpedig az eCascadia és az eActros elektromos meghajtású kamionnal és furgonnal.

Ola Källenius, a Daimler vezérigazgatója a következőképpen nyilatkozott a jóváhagyott költségvetésről:

„A Felügyelő Bizottság bizalmával az elkövetkező öt évben több, mint 70 milliárd eurót tudunk befektetésre költeni. Gyorsabban szeretnénk előre lépni, főleg az elektrifikáció és a digitalizálás terén. Ezzel az új költségvetéssel vállaljuk a megosztott felelősségünket a vállalatunk aktív átalakításában. A jövedelem növelése és a Daimler jövőjére irányuló, célzott beruházások és befektetések kéz a kézben járnak.”

A Mercedes-Benz a többi autógyártóhoz képest valamivel lemaradt az elektromos autók terén. Ehhez hozzátett az is, hogy az EQC elektromos SUV megjelenését is eltolták. A nagy mértékű befektetés azonban még fordíthat ezen, pláne, ha figyelembe vesszük azt, hogy a jövő évben fog a szalonokba kerülni két új elektromos meghajtású modell, az EQS és az EQA, valamint a német autógyártó nemrég jelentett be két új teljesen elektromos modellt, az EQE-t illetve az EQS SUV-t. Kíváncsian várjuk mit hoz a jövő, és hogyan fog teljesíteni a Mercedes-Benz az elektromos autózás piacán.

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.