Itt a csuklós eCitaro G, akár szilárdtest akkumulátorral is

0

Komoly elektromos busz offenzívát indított el a Daimler, hiszen tegnapi közleményük szerint érkezik a szólóban már megismert Mercedes-Benz eCitaro G, ami a modell csuklós kivitele és meglepő módon akár szilárd-test akkumulátorral is rendelhető! Ha a szóló buszok sikerét nézzük (már Berlin és Hamburg utcáin is közlekedik eCitaro), akkor vélhetően a csuklós kivitelre is szép jövő vár!

A világpremier során a Daimler kihangsúlyozta, hogy az eCitaro G kiváló megoldás lehet azon kihívásra, amit a zsúfolt belvárosok nagy embertömegei támasztanak a közlekedési vállalatok felé. A busz elektromos meghajtásának köszönhetően hangtalanul és zéró helyi emisszióval képes közlekedni, ami nagyban javíthatja az ilyen helyen lakó emberek életminőségét!

Az eCitaro G 18,13 méter hosszú lesz és elektromos motorjai a tengelyeken kerülnek elhelyezésre. A teljesítmény és nyomatékadatok közel azonosak a szóló eCitaro vonatkozó számaival. Tengelyenként két motor mozgatja a buszt, 2 x 125 kW teljesítménnyel és 2 x 485 Nm nyomatékkal.

Nézzük most meg az akkumulátorokat, melyek a buszt ellátják energiával. Többször is átolvastam a nyilatkozat vonatkozó részét és igen, azt olvashatjuk, hogy az eCitaro és az eCitaro G a világon először megvásárolható szilárdtest akkumulátorral, valamint hagyományos lítium-polimer akkucellákból épített pakkal is. Ha valaki a legújabb technológiával kívánja megrendelni a buszt, akkor közel 25 százalékkal nagyobb energiasűrűségű akkumulátort tudhat magának, összehasonlítva a lítium-polimeres cellákkal. A kapacitás itt 441 kWh, amivel a hatótáv 220 km is lehet kedvező feltételek esetén, de a téli hatótáv (fűtéssel együtt) is nagyjából 170 km környékén alakul. A Daimler erre az akkumulátorra 10 év garanciát vállal!

Ha a leendő vásárló inkább a jelenlegi (és nyilván kedvezőbb áron beszerezhető) akkumulátortechnológiát választja, akkor NMC technológiát kap a pénzéért, 292 és 396 kWh közötti kapacitásból választva. A töltési metódust tekintve a DC 150 kW az alapáras megoldás, de akár 300 kW is kérhető, felár fizetése esetén.

Az eCitaro termékcsalád elektromos fejlesztései ráadásul itt nem érnek véget, 2022-től egy újabb nagy dobás jöhet: a hidrogén-alapú hatótávnövelő.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!