2027-ig hét tisztán elektromos Kia érkezik

0

Ezt az információt a napokban osztották meg. A cég még januárban indította a Plan S nevű projektjét, amelynek keretében a cég elektromos portfólióján dolgoznak.

A történet még 2019 decemberében kezdődött, amikor is a Hyundai bejelentette a „Strategy 2025” nevezetű elektromos projektjét. Ez követte a Kia hasonló bejelentése, amikor is bemutatták a Plan S részleteit a nagyérdeműnek. (A Hyundai körülbelül 34 százalékban tulajdonosa a Kia Motors-nak, ez állhat az időben egymáshoz közel eső és hasonló témájú bejelentések mögött.)

De milyen főbb pontokat is tartalmaz a Plan S?

  • a cég 2025-ig 11 elektromos autót tervez piacra dobni, és az elektromos autózás piacának 6,6 százalékát szeretné uralni
  • 2025-re az összes eladott járművük 25 százaléka környezetbarát legyen
  • 2026-ra évente eladott elektromos autók száma 500 000, környezetbarát autóké 1 millió
  • egy elektromos töltési infrastruktúra kiépítése

A megígért 11 elektromos autó közül az első a következő év elejére várható, és az „Imagine by Kia” projekt kereteiben valósítják meg. Erről az autóról eddig még keveset tudunk, az eddig megjelent vázlatok alapján azonban egy nagyobb méretű SUV-ra számíthatunk.

A legújabb információk már csak 7 új elektromos autóról számolnak be, valószínűleg azért, mert a cég ide számolja a már megjelent elektromos autóikat, mint például az e-Niro-t és az e-Soul-t.

Ezen elektromos projekt keretein belül a cég egy töltési infrastruktúra kiépítésén is dolgozik. A Kia hazájában, Dél-Koreában például már 1500 töltőállomást telepítettek, leginkább cégek és autókereskedések közelében. Emellett a Kia 2400 európai, és 500 dél-amerikai töltőpont kiépítését ígéri, a pontos helyszínekről még nem számoltak be, illetve az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Kínában is terveznek kiépíteni hasonló töltési lehetőségeket.

Az biztos, hogy a Kia egy nagyszabású projektbe kezdett. Számos új modellre számíthatunk az elkövetkező években, valamint egy praktikus töltési infrastruktúrára, ami minden bizonnyal meg fogja hozni az eddig bizonytalan vásárlók kedvét is az elektromos autózáshoz.

Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.