Hirdetés

Egy autó árát sok tényező befolyásolja, de leginkább a beszerelt alkatrészek azok, amik sokat tudnak változtatni a számokon a konfigurátorban. Éppen ezen indíttatásból is dönthetett úgy Elon Musk, hogy a Kínában készülő Model 3 esetében megnöveli a helyi beszállítók számát, ezzel is csökkentve a típus árát és természetesen a környezetre gyakorolt káros hatásokat. Ennek eredményeként meg is kezdődtek az ilyen MIC (made in China) Model 3-ak gyártása 2019 decemberében a sanghaji Gigafactory területén.

Az első, Kínában készült Model 3

Januárban aztán jöttek is az első hírek, miszerint az ilyen MIC Model 3 sajnos minőség béli problémákkal küzdhet, de a Tesla természetesen cáfolta még csak a feltételezést is és szerintük egy ilyen típus magáért beszél. A MIC Model 3 értékesítése aztán idén nyáron már be is indult, nem kis sikerrel! Azt azonban tudni érdemes, hogy a Kínában készült járművek az első Teslák melyekhez az akkumulátort nem a Panasonic-al közösen készíti a Tesla, ugyanis megegyezett az LG Chem-mel és a CATL-lel, hogy ők gyártsák az akkumulátorcellákat a kínai modellekbe. Nem is olyan rég lehetett arról hallani, hogy a CATL, olcsóbb, de alacsonyabb energiasűrűségű LFP (lítium-vas-foszfát) akkumulátortechnológiával kísérletezik, melyet valószínűleg a kínai járművekben fog felhasználni. A legnagyobb előnye az LFP akkumulátoroknak, hogy nem használnak benne kobaltot, mely a cellák legdrágább és leginkább vitatott összetevője.

A Bloomberg értesülése szerint pedig ezek a MIC kivitelek hamarosan átléphetik Kína határát és olyan piacok is hozzájuthatnak, mint Európa.

Jelen állás szerint Európába csak a kaliforniai gyárból (Fremont, Gigafactory 1) érkezik Model 3. Sokan a berlini új Gigafactory felépítésétől várják egy európai gyártású Model 3 érkezését, de azt tudni kell, hogy itt a Model Y lesz a fő termékvonal egyelőre. A részleteket még nem ismerik, de olyan országokba juthat el 2021 elején a MIC Model 3, mint Ausztrália, Szingapúr, Új-Zéland és természetesen Európa!

Tesla Model Y – már Magyarországon is elérhető

A híreket érdekes módon nem erősítette meg Elon Musk. Twitter posztjában elmondja, hogy az „elérhető” árú Model 3 és Y kivitelek, melyek Sanghajban készülnek, jelenleg csak Kínának elérhető. A drágább kiviteleket, melyek világpiaci exportra gyártanak, továbbra is az Egyesült Államokban gyártják le.