Épül a tisztán elektromos Ford F-150 gyára Amerikában

0

Sokszor beszéltünk már cikkeinkben arról, hogy az elektromos meghajtás lassan, de biztosan egyre inkább túlnyúlik a személyautók piacán és ma már olyan területeken i kezd népszerű lenni, mint a bánya- és munkagépek világa, vagy éppen a személyi-jellegű teherszállítás. Utóbbi kategória tipikus képviselője az Egyesült Államokban a pickup, vagyis a platós autó.

A pickup az Egyesült Államokban az egyik, ha egyes régiókban nem maga a piacvezető kategória, annak is élharcosa a Ford F-150. Éppen ezért nézett nagyot mindenki tavaly januárban, amikor a Ford először beszélt arról, hogy egyik legfontosabb terméküket, az F-sorozatot fogják villamosítani!

Azt, hogy az F-széria mennyire jól teljesít, mutatja a tavaly nagyjából 900 000 darab eladott típus, közel 42 milliárdos hasznot hozva a vállalatnak. Éppen ezért okosan kell a Fordnak hozzányúlnia ehhez a termékhez, de lemaradnia sem szabad, hiszen minden jel arra utal, hogy a pickup kategória népszerűsége hasonló mértékűre duzzad, mint napjaink SUV-imádata.

A kihívók pedig lassan felsorakoznak a startvonalhoz, olyan típusok személyében, mint a Rivian duója (R1S, R1T), vagy éppen a Tesla Cybertruck. Előbbi gyártóval már jó kapcsolatokat ápol a Ford, hiszen 500 millió dollár fejlesztési támogatással szállt be a Rivianba.

A feladat tehát adott, jöhet az elektromos Ford F-150! Az ütemterv már nagyjából megvan, hiszen tavaly szeptemberben Darren Palmer, a Ford Edison, az elektromos járműveken dolgozó autógyártó csoport vezetője, az Autocar interjújában megerősítette, hogy még 2022 előtt meg fog érkezni a piacra az elektromos pickup.

Ám azt valahol gyártani is kell majd, ehhez pedig már megkezdődtek az előkészületek a márka jelenleg is létező üzemében Michigan Államban, Dearborn mellett, legalábbis a Bloomberg szerint ez áll a mozgolódás hátterében:

„A Ford a következő hónapban ideiglenesen bezárja Michigan-béli gyárát, hogy megkezdje a gyártósor átalakítását a jövőre piacra kerülő, újratervezett Ford F-150 számára. A márka jelenleg új gyárat épít a már létező michigani Dearborn melletti üzeme mellé, hogy ott a Ford F-150 elektromos változatát gyártsa, legalábbis ez áll az építkezés hátterében, a dolgok mögé látó informátorok szerint, akik nevük elhallgatását kérték.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!