A Ford 500 millió dollárral száll be a Rivianba

8

Az Egyesült Államok-béli Riviant nem nagyon kell senkinek sem bemutatnunk, hiszen az e-autózás hírei iránt érdeklődők biztosan tudják, hogy ők azok, akik egy igen tetszetős SUV-Pickup párost mutattak be.

Pickup fronton az 5 üléses R1T, míg az SUV piacon a 7 személyes R1S a cég ütőkártyája. Saját padlólemezt fejlesztettek ezen járművekhez, amit egy Ford F-150 pickup alá rejtettek és így tesztelni is tudták azt, valós körülmények között. Adam Jones, a morgan Stanley elemzője a CNBC-nek adott nyilatkozatában közölte, hogy jelen pillanatban a Rivian az egyik olyan gyártó, amely annak ellenére, hogy csak egy start-up vállalatnak tekinthető, komoly nyomot hagyhat az elektromos autók Tesla által uralt piacán. Az elemző szerint a cégnek mindene megvan ahhoz, hogy ezt elérje, ugyanis tiszta lappal indult, egy pillanatig sem lengték körbe negatív visszhangok és az eddig bemutatott tanulmányok mint ígéretes modellnek tűnnek.

Jones szerint a befektetőknek ennyi is elég lehet ahhoz, hogy komolyabb mennyiségű pénzt pumpáljanak a vállalatban, így pedig néhány éven belül akár mindkét modelljét sorozatgyártásba küldhetne a cég.

Mivel a Pickup piac az ország egyik legjövedelmezőbb az USA-ban, így sokan felkapták a fejüket, amikor egyre több gyártó, köztük a nagyok is bejelentkeztek saját elektromos modelljükkel. Lemaradni pedig senki nem akar, így a Ford biztosra ment és együttműködési megállapodást írtak alá a Riviannal, ami most 500 000 000 dollárt jelent az utóbbi cégnek. A Ford megerősítette, hogy ők a megállapodásért cserébe használhatják a Rivian fejlesztéseit egy (vagy több) jövőbeni, tisztán elektromos Ford jármű alapjához. Azt is elmondta a Ford, hogy az elektromos Ford F-150 nem tartozik ebbe a kategóriába, azt a cég eddig is maga fejlesztette.

Az együttműködéssel mindkét cég nyer, hiszen a Rivian kap pénzügyi segítséget és gyártói kapacitást a Fordtól, míg a Fordnak nem kell pénzt ölnie egy saját padlólemez és hajtáslánc kifejlesztésébe, készen megkapja azt a Rivian műhelyéből. A megállapodás a jelen formájában ennyiből áll.

Korábban a GM is érdeklődött a cég iránt, de aztán ott nem sikerült megállapodni. Nem úgy, mint az Amazonnal, akik a Fordnál is komolyabb, 700 millió dolláros támogatást adnak a Riviannak az együttműködésért cserébe.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!