Hirdetés

Az egyesült királysági National Grid, valamint a dán Energinet megkezdte a munkálatokat a világ leghosszabb tenger alatti tápkábelén. A 2 milliárd font értékű Viking Link projektet Lincolnshire-ben kezdik el építeni, és várhatóan összesen 765 kilométer hosszú lesz. Az Egyesült Királyság és Dánia között fog futni és célja, hogy megossza e két ország között az általuk termelt zöld energiát.

A Guardian hírportál írja:

„2023-ra a nagyfeszültségű, egyenáramú összeköttetés elegendő mennyiségű villamos energiát továbbít majd körülbelül 1,5 millió háztartásnak az angol Lincolnshire-ben, valamint a dán régióban.”

Hirdetés

A Viking Link hosszabb lesz, mint a 450 mérföldes északon megépülő North Sea Link, amely segítségével 2021-től Norvégiából az Egyesült Királyságba vízerőmű által előállított energiát importálnak majd.

Na de mi is a legfontosabb ebben az újonnan épülő összeköttetésben? Az, hogy ez a tenger alatti tápkábel-rendszer mindkét irányba fog működni: ha az Egyesült Királyság termel éppen többletet zöld energiából, akkor azt a tenger alatt elhelyezkedő tápkábeleken keresztül exportálják a partnerországba, és ugyanez fordítva.

Az Egyesült Királyság egyébként már rendelkezik hasonló összeköttetéssel Franciaországgal, Hollandiával és Írországgal. A jövőben pedig tervezi ezt a zöld energia hálózatát kibővíteni Németországgal, valamint Belgiummal is.

Kwasi Kwarteng, az Egyesült Királyság energiaügyi miniszterének elmondása szerint:

„Az új rendszer kiépítése nagy mértékben fokozni fogja az energia ellátottságunkat, csökkenti a fogyasztók számláját, és nagyobb esélyt ad a hazai megújuló energiatermelőknek a nulla szén-dioxid-kibocsátású villamos energia exportjára akár az egész világ számára.”

Szerintünk ez mindenképpen egy remek ötlet. A rendszer kiépítése eliminálja a már megtermelt zöld energia esetleges elvesztését a felhasználás hiánya miatt. Egy 2018-ban kiadott tanulmány szerint, ami a Science Direct-ben jelent meg, a tenger alatti tápkábel telepítése növeli a zajt, valamint a szennyeződést rövidtávon, hosszútávon viszont különösen megéri ezeket a munkálatokat elvégezni, mivel az így nyert felhasználható zöld energia okozta előnyök messze meghaladják a negatívumokat.

Hirdetés