Gyártásra kész e-kamion a Renault gondozásában!

0

Számunkra mindig örömteli, ha olyan hírről számolhatunk be, ami azt mutatja, az elektromos meghajtás túl tud lépni a személyautókon. Az egyik ilyen terület a szállítmányozás, legyen szó éppen áruszállító furgonról, vagy eggyel nagyobb kategóriáról, mint a kamionok. Utóbbi területen mutatott most nagyot a Renault Trucks (ez az üzletág a Volvo Trucks része), hiszen bemutatták a sorozatgyártásra kész elektromos kamionjukat, a D.Z.E-t, ami a 16 tonnás kategóriában játszana.

Az első darabok pedig már el is készültek a Renault Trucks Blainville-sur-Orne (Calvados) melletti összeszerelő üzemében, abban a gyárban mely először 1956-ben nyitotta meg a kapuit. Az elektromos modellek gyártása érdekében több átalakítást is történt az üzemben. Egy 1800 négyzetméteres területen kizárólag az elektromos járművekkel kapcsolatos technikai feladatokkal foglalkoznak a szakemberek. Az épületben pedig további alkatrészeket és akkumulátorokat is tárol a Renault.

Az itt gyártott e-kamionokból az egyik első darabot a Delanchy Group használhatja majd, akik fagyasztott élelmiszerek szállításával foglalkoznak. A Renault Trucks és a Delanchy Group együttműködése egyébként nem új, már 50 éve tart a közös munka, amiben a most leszállított elektromos kamion egy új mérföldkő lesz. További érdekesség, hogy a Delanchy Group nagyjából tudta, mire számíthat majd a most megkapott D.Z.E Series e-kamiontól, hiszen 2017 óta egy 13 tonnás, elektromos Renault Trucks D prototípust használhattak a kiszállításaik intézéséhez. A prototípus Lyon városában intézte a cég napi kiszállításait, elhozva az elektromos meghajtás előnyeit, mint a gazdaságos üzemeltetés és a csendes üzem.

Az új kamion várható felhasználási helyszíne viszont még nem eldöntött tény, várhatóan Párizs, vagy Lyon lesz a nyertes, ahol várhatóan napi 110 km-es köröket kell teljesítenie, nem kevés szén-dioxidtól mentesítve a környéket, ahol elhalad majd. A Delanchy Group flottájában 340 furgon és kamion található, ezekhez csatlakozik a D.Z.E.

A kamion az alábbi tulajdonságokat tudja felmutatni:

  • Akkupakk kapacitása: 300 kWh
  • DC villámtölthetőség: 150 kW
  • Elektromos motor teljesítménye: 248 LE
  • Nyomaték: 424 Nm
  • 299 km hatótáv

Szóval ezzel az elektromos kamionnal a Renault egy újabb típust pipálhat ki a Renault, hiszen olyan modellek szerepelnek a francia márka neve mellett, mint a ZOE, vagy éppen a szintén áruszállító kategóriában játszó Kangoo Z.E.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!