Egy tegnap reggeli videóból kiderült, hogy még messze van a Tesla saját fejlesztésű lélegeztetőgépének sorozatgyártása, viszont a Medtronic orvostechnikai eszközgyártó termékei már egy Tesla gyárban készülnek. Elon Musk a Twitteren osztotta meg róla az első képet. A berendezést egy New York-i kórház számára adták át, tehát egy olyan területen fogják használni, amely a COVID-19 járvány egyik amerikai epicentrumává vált.

Hirdetés

Mindössze egy héttel az után történik ez az egész, hogy a Medtronic vezérigazgatója, Omar Ishrak megerősítette, a Tesla a társaság egyik új partnere a lélegeztetőgép-gyártás felgyorsítása érdekében.

„Tárgyalunk más partnerekkel is, de úgy gondolom, a Tesla az egyik olyan cég, melyről az emberek igazán sokat hallottak mostanában. Az egyik típusú gépünket ők készítik, és igazán jó úton járnak ebben.” – mondta Ishrak.

Musk péntek este Twitteren vitatta meg a Tesla azon javaslatának legújabb fejleményeit, hogy lélegeztetőgépek ezreit adományozzák a COVID-19 ellen folytatott küzdelem segítésére.

„Az első Tesla-gyártmányú Medtronic gépek beüzemelésre kerültek New York-ban. A legrosszabb forgatókönyv esetére szánjuk ezeket.” – tette hozzá a főnök.

A lélegeztetőgépek alapvető fontosságú orvosi berendezések a koronavírus által fertőzött, súlyos állapotú betegek kezelésében. Ugyanakkor az Egyesült Államokban hatalmas hiány van az ilyen gépekből, különösen a nagy népsűrűségű területeken, mint Los Angeles és New York, a járvány pedig pont ezekben a régiókban tombol igazán. A Medtronic megduplázta az eszközök kibocsátását, de még mindig nagyon sok beteg van, akik nem kaphatnak olyan terápiát, mint amit megkövetelne az állapotuk. A helyzeten pedig nem segít, hogy az új fertőzöttek száma napról napra vészesen emelkedik.

Musk tudatos erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a rászoruló területeken biztosítsa a megfelelő orvosi eszközöket. Március 23-án több mint 1200 lélegeztetőgépet adományozott Los Angeles városának, melyeket Kínából vásároltak meg, ott ugyanis már lecsengőben van a járvány, így náluk feleslegben vannak a gépek. [Ennek köszönhetően tudott hazánk is néhány ezer berendezést vásárolni Kínától, melyek a múlt héten meg is érkeztek, de inkább ne legyen rájuk szükség.]

Természetesen a Tesla ingyen adományozta ezeket a rászoruló intézményeknek, és Musk világossá tette, hogy nem fog semmiféle kompenzációt elfogadni ezekért, egyszerűen csak segíteni akart lakóhelye kórházainak.  Néhány nappal később további eszközöket küldtek a New York-i kórházakba is.

Ezenkívül a Tesla vezetője kijelentette, hogy hajlandó ingyenesen kiszállítani a legyártott lélegeztetőgépeket világszerte mindaddig, amíg a kórház azonnali használatra igényli meg a gépeket.

„Megvannak az első, FDA által is jóváhagyott lélegeztetőgépek. A Tesla szállítási szolgáltatásába bevont régiókban világszerte el fog kezdődni a kórházakba szállításuk. Az eszköz és a szállítási költség is természetesen ingyenes, csak az a követelmény, hogy a lélegeztetőkre a betegeknek azonnal szükségük legyen, és ne a raktári készlet gyarapítására igényeljék. Kérem a kórházakat, hogy biztosítsanak bennünket erről.” – mondta Musk március 31-én.

Az új gépek, melyek alkalmasak kritikus állapotú betegek légzéstámogatására is, nagyban elősegítik a koronavírus-fertőzöttek terápiáját. Ez nem csak számos életet menthet meg, de segíthet a koronavírus-pándémia lecsillapításában is.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.