A 4 motor előnye: az egy helyben elforduló Rivian járművek

0

A karácsonyi hajrában az észak-amerikai Rivian is egy meghökkentő videóval rukkolt elő a márka kedvelőinek! A videó tanulsága szerint a Rivian R1T és R1S modellek -köszönhetően annak, hogy 4 elektromos motorral szerelik majd őket, tengelyeként kettő, mindegyik kerékhez saját motor – akár egy helyben is meg tudnak fordulni, akár egy 360 fokos kört leírva. A már fent említett 4 motoros konfiguráció előnye, hogy mindegyik motor függetlenül tudja mozgatni a hozzá kapcsolt abroncsot, ezzel elérve azt, hogy a jármű gyakorlatilag tank módjára forogjon. Talán ezért is „Tank Turn” ennek a kunsztnak a neve. Na de nézzük is a videót, az mindent elmond:

https://youtu.be/yzwM8KE2L3I

A Rivian vezérigazgatója RJ Scaringe szerint ez a képesség is növeli majd járművei hatékonyságát off-road-jellegű terepen. Tekintve, hogy ez a mutatvány igencsak meg tudja terhelni a gumiabroncsokat, aszfaltozott utakon nem ajánlja a Rivian ennek a képességnek a használatát. Talán pont ez az oka, hogy a videón is egy nagy sártenger közepén pörög az autó! Elmondható tehát, hogy az autónak gyakorlatilag csak annyi helyre van szüksége a megforduláshoz, mint amennyi az autó kiterjedése.

A fenti videó után gyorsan nézzük át, mi is ez a Rivian, talán új olvasóink még nem biztos, hogy hallottak róla! Az Egyesült Államokban 3 államban is jelen vannak, pontosabban Kalifornia (Akkumulátor, elektronika és vezérlés), Minnesota (technológia és adatelemzés) és Illinois (járműtervezés, gyártás) államokban, 2009 óta. Már 2017-ben egy önálló padlólemezről beszéltek, amire aztán 2018-ban meg is építették az 5 személyes R1T pickupot és a(z akár) 7 személyes R1S SUV-t

A Rivian már lassan 10 éve a piacon van, de valamiért egészen tavalyig nem nagyon futtatták magukat az autós médiumokban. Az alapító RJ Scaringe, aki az MIT-n végzett mérnök nem is nagyon hallatott magáról, ám 2017-ben megvásároltak egy egykori Mitsubishi gyárat Illinois Államban, valószínűleg ők is gyártással foglalkoznak majd a helyszínen, közel 100 alkalmazottal. Dollármilliókat költöttek el az egykori gyár átalakítására annak reményében, hogy itt hamarosan járművek ezreit gyárthatják majd.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. „e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!