Így látja a jövő hidrogénhajtású elektromos autóját a Renault

0

A Párizsi Autószalonon a Renault bemutatja az Emblème-t, egy családi jármű koncepcióját, amely kombinált elektromos és hidrogén üzemanyagcellás hajtáslánccal rendelkezik. A Renault Emblème célja, hogy bemutassa, miként lehet minimalizálni egy jármű szén-dioxid-kibocsátását a teljes életciklusa során.

A Párizsi Autószalonon testközelből először bemutatott Renault Emblème egy 4,8 méter hosszú, 2,9 méteres tengelytávolságú és 1,52 méter magas shooting brake modell. Az újdonság légellenállási együtthatója 0,25, és a francia gyártó jelenlegi CMF-EV platformjának továbbfejlesztett AmpR Medium változatára épül.

A 2022-ben bemutatott Scenic Vision H2-Tech Concept után az Emblème még tovább megy, és a Renault szerint 90 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást egy hasonló belső égésű motoros autóhoz képest. 

Az alacsony karbonlábnyomot nemcsak az akkumulátor és a hidrogén üzemanyagcella használata teszi lehetővé, hanem az is, hogy „alacsony szén-dioxid-kibocsátású újrahasznosított anyagokat, természetes anyagokat, teljes mértékben megújuló energián alapuló gyártási folyamatokat, valamint újrahasznosított alkatrészeket és körforgásos gazdasági megoldásokat alkalmaznak.” A vállalat szerint ugyanezt a szemléletet követték a technikai választásoknál is, beleértve a hajtásláncot.

A hátsó kerekeket egy 218 lóerős elektromos motor hajtja, amely energiáját egy 40 kWh-s nikkel-mangán-kobalt akkumulátorból és egy 2,8 kilogrammos hidrogéntartállyal ellátott, 30 kW teljesítményű üzemanyagcellából nyeri.

Az Emblème, amely mindössze 1750 kilogramm tömegű, akár ezer kilométeres hatótávolságra is képes két ötperces hidrogén-utántöltéssel, anélkül hogy elektromos töltést igényelne.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!