MONA M03, az olcsó mesterséges intelligencia alapú e-autó

0

A kínai XPeng Motors egy új termékcsalád felépítéséről döntött, ami a MONA nevet kapta. Mint minden XPeng, ezek az elektromos autók is kiváló minőséget prezentálnak, és ma divatos hívószó, a mesterséges intelligencia is megjelenik bennük. A MONA névválasztás is tulajdonképpen egy mozaikszó: Made Of New AI. Az első tagját a termékcsaládnak be is mutatta az XPeng, ez lett a MONA M03.

Márciusban, illetve áprilisban a Peking Auto Show-n már belengette a XPeng ennek az új termékcsaládnak az érkezését, amit most meg is mutattak a nagyközönségnek. Kezdetben a MONA családot az XPeng egyik almárkájának tekintették, ám végül megmaradt az XPeng berkein belül egy termékcsaládnak.

Az autót a kovid óta megszokott módon, élő stream keretein belül prezentálta a márka. Bár a MONA M03-at egyelőre csak kívülről lehetett megcsodálni, illetve beszéltek kicsit a tudásáról is, de az már most látszik, hogy egy nagyon kellemes elektromos autót sikerült összerakniuk az XPeng mérnökeinek. Továbbá a MONA M03 árcédulája is parádésra sikerült, ugyanis 200 000 jüan az alapár, ami nagyjából 27 500 dollárnak felel meg. A hivatalos premier jövő hónapban lesz, akkor vélhetően sokkal többet elárulnak az M03-ról.

Az autó kifejlesztésében az XPeng mérnökei mellett a Didi Global mobilitási szakértő vállalat segíti, melynek e-autós üzletágát megvette tavaly az XPeng. A gyártó abban reménykedik, hogy az új termékcsaláddal sikerül még nagyobb értékesítési rátákat összehozni, ezzel pedig megerősíteni piaci pozícióikat az olyan szereplőkkel szemben, mint mondjuk a BYD.

Mint említettem, eddig nem sokat tudni az M03 tudásáról, de az XPeng vezérigazgatója maga is megemlítette, hogy a Tesla Model 3 tisztelete mellett készültek a munkálatok, vélhetően ez utóbbi volt hatással az M03 tervezőire.

A Weibo oldalán az XPeng megosztotta, hogy az M03 légellenállási együtthatója 0,194 Cd, így szerintük az M03 a világ legaerodinamikusabb teljesen elektromos ferdehátú szedánja jelenleg. Az M03 jóváhagyása egyébként már folyamatban van az MIIT-nél, ami talán a legnagyobb szivárogtató, így nem lennék meglepve, ha még a premier előtt kiderülnének a főbb paraméterek. A teljesítményadatok egy része például már meg is érkezett: lesz kétféle 1 motoros változat 140 és 160 kW teljesítménnyel.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!