Csökkenti a Model Y gyártását Kínában a Tesla

0

Az elektromos járművek iránti kereslet lassulása komoly hatással volt a Tesla-ra is. A kihívásokkal teli helyzet leküzdése érdekében az autógyártó csökkentette az árait a főbb piacokon és visszavette a termelést.

Egyre jobban felpörgött az elektromos autózás Kínában. A folyamatos árcsökkenés szinte minden új elektromos modellnél megjelenik az országban, emellett az e-autók tudása és kinézete is folyamatosan fejlődik. Azonban azok a gyártók, akik nem részesülnek a kínai kormányzat pénzügyi támogatásában, egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, és egyre nehezebben tudják tartani a pozícióikat. Sajnos ennek a folyamatnak még a Tesla sem tud ellenállni, aminek ezúttal komoly hatásai lesznek a kínai piacon.

Az egyik ilyen lépés, amit kénytelen volt meghozni a Tesla, az a Model Y ( a legnépszerűbb Tesla Kínában is) és a Model 3 gyártási volumenének csökkentése. A Tesla a kínai gigagyárában gyártja ezen modelleket, melyek jellemzően mostanra a lokális igények kiszolgálást teszi ki elsősorban. A Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) adatai szerint a vállalat márciusban 49 498 darabot, áprilisban 36 610 darabot gyártott le az Y modellből. 2023 azonos hónapjaihoz képest ezek a számok 17,7 százalékos, illetve 33 százalékos csökkenést jelentenek. Szóval a Tesla helyzete nem túl rózsás.

Tesla Model Y

Továbbá az idei év darabszámait vizsgálva is csökkenést láthatunk. A Model 3 és Y modellek együttes gyártási volumene januártól áprilisig 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest: 287 359 darabra.

A gyártás ütemének visszafogása mellett az árait is kénytelen volt csökkenteni a Tesla, ha versenyezni akar a kínai gigagyártókkal. Áprilisban a Tesla rekord alacsonyra csökkentette a Model Y árait Kínában, annak 2021-es bevezetése óta. Ami a Model 3 szedánt illeti, a kamatmentes finanszírozási konstrukciót választotta ösztönzőnek Elon Musk vállalata, hogy megmentse azt a különféle külső tényezőktől, amelyek gyengíthetik a modell szereplését annak ellenére, hogy 2023 augusztusában jelent meg a Highland frissítés.

Jelenleg a Tesla Model Y ára Kínában 249 900 jüan (31 802 euró) és 354 900 jüan (45 164 euró) között mozog. A Tesla Model 3 ára 231 900 jüantól (29 511 euró) kezdődik és 335 900 jüanig (42 746 euró) mehet fel.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!