Még idén európai hódító útjára indul a török Togg e-autó márka

0

A vártnál hamarabb indul európai hódító útjára a török elektromosautó-gyártó, a Togg. Gürcan Karakas, a Togg vezérigazgatója elárulta, hogy még idén ősszel elindul a T10X elektromos autójának az értékesítése Németországban.

A Togg T10X SUV egy igen impozáns kinézetű elektromos autó, ami 2019-ben mutatkozott be először Törökországban. A helyszínen nem szabad meglepődni, hiszen a Togg maga is egy török alapítású márka. Abban az évben Mustafa Varank ipari miniszter jelentette be, hogy Törökország decemberben bemutatja első, hazai gyártású, tisztán elektromos hajtású autójának prototípusát. Varank szerint Törökország az egyetlen ország a régióban, amely képes egy ilyen autó megépítésére. Nos, ígéretükhöz híven, 2019 decemberében be is mutatták az első modellek prototípusait, melyek a Togg nevű termékcsalád részeként érkeznek.

A járművek fejlesztésében öt török nagyvállalat vállalt oroszlánrészt, a beruházás értéke eléri a 3 milliárd eurót. 2022-ben már a gyártás is elindult: augusztusban a próbagyártás, míg október végén az első, sorozatgyártott darab is elkészült. Akkor az első autó tiszteletére rendezett ünnepségen az elnök elárulta, hogy a török állampolgárok február végén rendelhetik meg az első TOGG elektromos autókat és addigra nyilvánosságra hozzák az árakat is. Pár héttel csúszva, de valóban kiderültek az árak az első Togg modell esetében, ami a T10X nevű SUV lett.

A 2019-es premier, majd a 2022-es gyártás indítás után tavaly márciusban indultak meg az első darabok kiszállításai. A hátsókerék-hajtású T10X belépőmodelljének ára az országban 953 000 török lírától kezdődik, ami körülbelül 47 500 eurónak felel meg. Ez az ár már tartalmazza a 18 százalékos áfát és a Törökországban fizetendő tíz százalékos fogyasztási különadót. Ebben az árban a hátsó tengelyen lakó, 160 kW-os elektromos motor és az 52,4 kWh-s akkumulátor van benne (V1 nevű alapmodell), amivel egy ilyen modell 314 km WLTP hatótávot tud megtenni.

Togg T10X SUV

Jelenleg csak Törökországban lehet megvenni az autót, ám az export gondolata már egy ideje szóbeszéd tárgya. A Togg eddig úgy tervezte, hogy ha lesz is export, akkor skandináv területen próbálnak szerencsét. Az első időpont 2025, vagy 2026 volt, ám ez az utóbbi időben már inkább 2024 végét jelentette. Azonban nemrég a márka igazgatója, Gürcan Karakas bejelentette, hogy legkésőbb fél éven belül elindítják az exportot, ráadásul az első ország Németország lesz. Árakról egyelőre nem esett szó.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!