TOGG, Törökország elektromos autógyártója

0

Szeptember közepén, Mustafa Varank ipari miniszter bejelentette, hogy Törökország decemberben bemutatja első, hazai gyártású, tisztán elektromos hajtású autójának prototípusát.

Varank szerint Törökország az egyetlen ország a régióban, amely képes egy ilyen autó megépítésére. A Handelsblatt szerint: a gazdasági visszaesés közepette Törökország úttörő szerepet akar játszani a modern szállítási eszközök fejlesztésében. Ami eddig csak nagy autógyártóknak, valamint a Teslának és a Google-nek sikerült, az a Boszporuszon is valósággá válhat.

Nos, ígéretükhöz híven, tegnap bemutatták az első modellek prototípusait. Egy Törökországhoz hasonló fejlődő országnak jó, ha van egy nemzeti autómárkája. Ez lenne a TOGG márka! A következő évtizedben öt modellel indítanának, először egy kisebb SUV és egy kombi érkezik, majd egy kisebb modell, egy utcai crossover és egy kisbusz következne. Természetesen teljesen elektromos hajtással!

Ez egy hatalmas mérföldkő lehet az országnak, nem is csoda, hogy a bemutatón melyen a Motor1.com is részt vett, maga Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezényelte le. Az eseményen bejelentették, hogy a márka egymillió négyzetméteres területen épül majd meg a tengerparti Gemlik városában.

Természetesen világszerte értékesíteni szeretnék a modelleket, és 2022-re a cég infrastruktúráját már működőképes állapotban szeretnék tudni. Minden modellnek lenne egy 200 és 400 lóerős változata, hátsó-, illetve összkerékmeghajtással. A hatótáv becslések szerint 500 kilométer körül alakulna egyetlen feltöltéssel.

A 200 lóerős változat közel 7,5 másodperc alatt gyorsulna százra, míg a 400 lóerős 5 másodperc alatt. A modellekbe egy harmadik szintű önvezető rendszert is be akarnak építeni.

Rifat Hisarcıklıoğlu, a TOGG elnöke elmondta: „Nem mások engedélyeit kívánjuk megvásárolni, hanem a sajátunkat eladni, a saját összeszerelő üzemünket építjük meg, és nem mások szabadalma alapján szeretnénk dolgozni, hanem a sajátunkén.”

Az elektromos autógyár közel 20 ezer embernek adhat munkát, a cél, hogy 2022-ben legördüljenek az első modellek a futószalagról.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!