Már nem a Tesla a versenytárs a Polestar szemében

0

Habár gyakran a Teslához hasonlítják, azonban a Polestar elárulta, hogy egyáltalán nem rivalizál az elektromos járművek vezetőjével, a Teslával. A svéd/kínai gyártó inkább a Porsche ellen indulna harcba.

2017-ben döntött úgy a Polestar, hogy önálló elektromosautó-gyártóvá válik, ekkor a Volvo azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a márka a Teslával és a Mercedessel fog versengeni a nagyteljesítményű elektromos autóival. Az eltelt hét év alatt számtalan dolog történt, és az elektromos autópiac is teljesen megváltozott.

A Tesla tavaly 1,8 millió elektromos autót adott el, 2024 első három hónapjában pedig további 386 810 járművet. A tavalyi árcsökkentés után a Tesla legolcsóbb hármas modellje mindössze 38 990 dollárnál kezdődött. A Model Y pedig 44 990 dollártól volt elérhető a tengerentúlon.

Eközben a Polestar 54 600 elektromos járművet szállított le világszerte. Az új Polestar 4 elektromos SUC Coupe ára pedig 56 300 dollártól indul. Míg az öreg kontinensen 63 200 eurótól lehet hazavinni a hátsó ablak nélküli Polestar modellt. Talán ezért is gondolhatta úgy a Polestar vezetősége, hogy a jövőben nem a Teslát tekinti ellenfélnek.

A Polestar az új Porsche Macan EV-t veszi célba

„Globális szemszögből nézve… nem azért vagyok itt, hogy bármit is mondjak a Tesláról, de a Tesla… a mennyiséget hajszolja.” Legalábbis ezt nyilatkozta legutóbb Graeme Lambert, a Polestar globális tervezési és technológiai PR és kommunikációs vezetője. Lamber szerint a Tesla „tömegpiaci termelési szereplő”. Míg a Polestar „prémium luxusmárka, amelynek mennyiségi céljai összhangban van ezzel a kijelentéssel.”

Míg a Tesla „több millió elektromos autót gyárt”, a Polestar soha nem mondta, hogy milliókat fog gyártani. Éppen ezért a Polestar az új Porsche Macan EV-t tekinti lehetséges célpontjának. Lambert azt mondta: „A cél számunkra valami olyasmi lenne, mint a Porsche Macan EV – egy kupé SUV, amely immár tisztán elektromos. Határozottan ezt keressük, nem a Teslát.”

A Porsche Macan EV 78 800 dollárról indul, míg a Turbo változat MSRP 105 300 dollár. Oliver Blume vezérigazgató elmondta, hogy az új elektromos SUV-ra több mint 10 000 megrendelés érkezett a múlt hónapban, „és úgy, hogy ezek az ügyfelek még vezetni sem tudták az autót”.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!