Rekorder szilárdtest-akkut mutatott be egy kínai vállalat

0

A szilárdtest-akkukhoz sokan fűznek nagy reményeket, amivel tulajdonképpen egy generációs lépcsőfokot tudna megugrani a jelenlegi lítium-ionos technológia. Számtalan előny és biztonságosabb üzem érkezne az újdonsággal, ám a laborok prototípusaitól egyelőre még messze vezet az út a valódi tömegtermelésig.

Addig is nézhetjük, hogy kisebb és nagyobb gyártók miként tevékenykednek a fejlesztés kapcsán és reménykedhetünk, hogy valamelyikük végre eljut odáig, hogy el tudja kezdeni a sorozatgyártást. Ezúttal egy kisebb kínai vállalatról beszélhetünk a téma kapcsán, persze itt a méretet az olyan gigászokhoz képest kell érteni, mint mondjuk a CATL. A Tailan New Energy, más néven Talent New Energy egy privát szilárdtest akkumulátor-fejlesztő, amelyet 2018-ban alapítottak Pekingben, Kínában, ahol mai napig megtalálható a kutatási központjuk is.

A Talent New Energy a napokban állt elő a saját megoldásukkal a témában, vagyis egy, a járműiparban is használható akkucellát prezentáltak a szilárdtest akkumulátorok témakörében. A vállalat állítása szerint megoldásuk kétszeres energiasűrűséget kínál a szegmens más gyártójához képest, ami 720 Wh/kg energiasűrűséget jelent. Például a szintén kínai WeLion (a NIO partnere is a témában) esetében 360 Wh/kg a vonatkozó adat. Ez utóbbi szerint 1000 kilométeres hatótávokkal lehet majd számolni. Ennek fényében érdekes belegondolni, hogy ezt duplázná meg most a Talent New Energy kínai gyártó, és így jönne ki a 2000 kilométeres hatótáv.

A Talent New Energy eredményeikről a kínai WeChat felületen közölt a vállalat infókat, ezek az áttörések kifejezetten az ultravékony és sűrű kompozit szilárd oxid-elektrolitokra, a nagy kapacitású fejlett pozitív és negatív elektródákra, valamint az integrált öntési folyamatra vonatkoznak, amely egy lenyűgöző, 120 Ah-s szilárdtest-lítium-fémcellában csúcsosodik ki. A Tailan New Energy egy hatékony ion- és elektronátviteli hálózat kiépítésével javítja a töltött részecskék katódon belüli vándorlási képességét, amihez saját fejlesztésű és egyben rugalmas réteganyagokat használ az ellenállás csökkentése révén. Eközben javítva lett a stabilitás is, ami jelentősen csökkenti a gyulladásos balesetek lehetőségét.

A Tailan egyelőre nem említett konkrét terveket azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan tervezi a következő lépcsőfokot, vagyis a sorozatgyártás elindítását. Mindenesetre érdemes lesz követni a tevékenységüket, hiszen fejlesztéseik akár más gyártókhoz is eljuthatnak.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!