Norvégiában az új autók 90 százaléka már elektromos

0

Manapság senkinek nem kell bemutatni Norvégiát, hiszen Európában ott a legnagyobb arányú az elektromos autók száma, és ezen belül is egyre inkább a tisztán elektromos autóké a főszerep. Azonban Norvégiában is találni olyan területeket, ahol a fővároshoz képest jóval lassabban terjednek az elektromos autók. Például Észak-Norvégiában a hidegebb időjárás, és a meglehetősen szellős töltőinfrastruktúra miatt mindössze 4,7 százalék a teljesen elektromos autók aránya. A legmagasabb pedig a fővárosban és vonzáskörzetében.

Az északi országban 2024 márciusában 8709 darab tisztán elektromos autót helyeztek forgalomba, ami 2062 darabbal több, mint februárban. Bár a tavaly ilyenkori adatokhoz képest most kevesebb elektromos autó fogyott, ezek aránya a teljes új értékesítésekben mégis nőtt, ma már közel 90 százaléka, egészen pontosan 89,3 százaléka az új norvég személyautóknak elektromos.

A visszaesés egyébként a teljes norvég autópiacra érvényes, minden hajtáslánc tekintetében. Míg tavaly márciusban 19 366 darab új autót adtak el a norvégoknál, idén márciusban csak 9750 darabot. Ebből a 9750 darabból 8709 darab volt elektromos. Ezzel az elmúlt 15 év leggyengébb hónapját produkálta a norvég autópiac. Ennek fényében még örvendetesebb, hogy az elektromos autók aránya tovább tudott növekedni. Érdekesség, hogy a 9750 új autónak az átlagos szén-dioxid kibocsátása 12,1 gramm/kilométer volt.

A norvég közlekedési hatóság nem tesz különbséget a hidrogén üzemanyagcellás és az akkumulátoros e-autók között, ezek adatait egyben tette közzé a múlt hónapra vonatkozóan: 8079 db és a maradék 210 darab pedig PHEV volt, ezzel a piac 2,2 százalékát vitték. Így összesen 91,5 százaléka rendelkezik a múlt hónapban eladott új norvég autóknak külső forrásból akkumulátorral.

A legkeresettebb modell a Tesla Model Y volt (1993 db), így gyakorlatilag öt eladott e-autóból egy Model Y volt a múlt hónapban. A második helyen a Toyota bZ4X állt 800 darabbal, majd jött a Volkswagen ID.4 (488 db). A sorban a következő a Volvo EX30 (384 db), a Volkswagen ID.3 (286 db), az Audi Q4 e-tron (281 db), a Hyundai Kona (259 db) volt. Az MG4 és a Tesla Model 3 Highland a kétszáz darabos határt éppen csak súrolták.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!