Márciusban indulhat a mexikói Tesla gyár építkezése

0

A tavalyi év tavaszán tartott Investor Day rendezvény alkalmával a Tesla és persze Elon Musk is rengeteg jó hírrel készült. Nem is kellett csalódnia senkinek, a sok újdonság mellett Musk elmondta, hogy tekintete ezúttal Mexikó felé fordul egy új gigagyár megépítése céljából. A helyszín Nuevo León, közel az USA határához. A gyár értéke „több mint ötmilliárd dollár lesz” – mondta az eseményen Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója. Majd hozzátette, hogy ez lesz a világ eddigi legnagyobb elektromos járműgyára.

A Tesla tehát ezúttal is hű magához és nagyon nem kicsi mértékekben gondolkodik Mexikó kapcsán. A legutolsó hírek szerint már évi 2 millió legyártott autóval számol csak itt a Tesla, amihez közel 7000 fős munkavállalói létszámot kell majd összetoboroznia.

Nyár végén már a szükséges engedélyek megkérésénél állt az ügy, most pedig ott tartunk, hogy a Tesla márciusban már el is kezdheti az építkezést Mexikóban. Erről Samuel García, a Nuevo León-i körzet kormányzója beszélt a Milenio magazinnak.

A cikkben García arról beszél, hogy már tárgyalásokat folytat a gyár leendő vezetőségével, ugyanis az amerikai elektromosautó-gyártó október vége óta minden szükséges felhatalmazással rendelkezik ahhoz, hogy megkezdje mexikói gyárának építését. Eddig azonban semmi sem történt a helyszínen. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója ősszel jelezte is, hogy cége nem sietett különösebben.

„Lefektetjük az alapokat az építkezés megkezdéséhez, és az összes hosszú távú munka előkészítéséhez, de azt gondolom, hogy előbb érdemes képet alkotni arról, hogy miként áll most a globális gazdaság. Mielőtt teljes gőzzel nekiállnánk dolgozni a mexikói gyáron.”

Nos, talán eddig tartott a Tesla hezitálása, és tavasszal nekiugorhatnak a munkának, amire egyébként a 2023 szeptemberében megkapott engedélyek értelmében 26 hónapja lenne elkezdeni. Ez a határidő helyszín előkészítésére és a gyár építésének megkezdésére vonatkozik, tehát nem addigra kell a üzemnek megépülnie. Ezzel kapcsolatban az az utolsó szóbeszéd (kínai beszállítóktól), hogy 2026-ban, vagy 2027-ben kezdheti meg a Giga Mexico a termelést. Ez lehet egyébként az első olyan üzem, ahol a Tesla olyan beharangozott gyártási optimalizációkat vezet be, melynek révén akár 50 százalékos költségcsökkentés is elérhető a gyártásban.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!