Augusztusban kezdheti az LG a 4680-as akkucellák sorozatgyártását

0

A Tesla számára a 4680-as cella bemutatása egy igen fontos mérföldkő volt 2020 szeptemberében, a Battery Day nevű rendezvényen. Itt jelentette be Elon Musk vállalata, hogy előállnak az új 4680-as akkumulátorcellával. Sokan azt hitték, hogy a Tesla céljai között az új cellával az is ott van, hogy elengedhessék a külső akkugyártók kezét és ezen komponens gyártását is saját kézbe vehesse a vállalat. Azonban Elon Musk eloszlatta az ezen irányú kétségeket:

„A Tesla célja a saját gyártás beindításával csupán a növekedés felgyorsítása. Nem pedig az, hogy a külső beszállítóink volumenét csökkentsük. Épp ellenkezőleg, és ezt most hadd tegyem még világosabbá, a Tesla tovább bővítené a megrendelések mennyiségét. Azt is megerősítem, hogy beszállítóinktól – legyen szó éppen a CATL, vagy a Panasonic, vagy éppen az LG celláiról -, amennyit csak le tudnak szállítani, mi arra vevők leszünk. Sőt, csak biztatni tudom őket arra, hogy lehetőségeik szerint bővítsék is a gyártói kapacitásaikat, mi mindet átveszünk.”

Az LG akkumulátoros divíziója (LG Energy Solution) pedig még azon év decemberében bejelentette, hogy konkrét megrendelést kaptak a 4680-as cellák gyártására a Teslától. A sikeres teljesítés érdekében pedig gyárbővítést is terveznek az LG Energy Solution Nanjing (Kína) melletti gyárában, 500 millió dollár értékben. Azonban itt nem áll meg a bővülés mértéke, hiszen az LG Chem a koreai üzemét is fejlesztené új gyártósorokkal, ahonnan a cellák a német és amerikai területeken összeszerelt Teslák gyomrában kötne ki.

Egy évvel később dél-koreai magazinok már arról írtak, hogy az LG Energy Solution kifejlesztette a hengeres 4680-as cellák mintáit és különböző teszteket végeztek létesítményeikben a szerkezeti integritás ellenőrzésére. Emellett az LG a saját gyártású 4680 cellájuk specifikációit eljuttatták beszállítóikhoz is.

Jelenleg ott tartunk, hogy az LG Energy Solution 2024 augusztusában tervezi a 4680-as hengeres cellák sorozatgyártását a dél-koreai Ochangban található üzemében. Ezt Kim Dong-myeong vezérigazgató mondta, ám arról egyelőre nincs hír, hogy az itt készülő cellák melyik Gigafactory-ben kötnek ki, de jó eséllyel Sanghaj a végcél. A dél-koreai gyártásról a news.kr1 magazin számolt be.

Az LG ES Ochang melletti akkugyára

Kim Dong-myeong vezérigazgató kitért arra is, hogy az Egyesült Államokban szintén tervezik a 4680-as cellák gyártásának beindítását. Ez a hivatalos közlemény szerint 2025 végére várható, amint az Arizonában épülő üzem megépül.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!