800 kilométeres hatótávval jöhet az elektromos Kia Stinger utód

0

A Kia egy igen bátor lépést vállalt fel, amikor megtervezte és meg is valósította a Stinger szedánt. Az autó nagyon tetszetős külsőt és technikai tudást kapott, nem beszélve a motorháztető alatt duruzsoló erőforrásról. Egy szóval minden adott volt egy igazi élményautóhoz, éppen ezért kár, hogy a Kia nemrég a megszüntetése mellett döntött. Persze az általa kitaposott ösvényt nem akarja elengedni a Kia, erről a Kia dizájnfőnöke, Karim Habib is tett említést, hiszen szerinte az EV6 GT venné át a Stinger megszüntetése révén keletkező űrt:

„A Stinger szelleme itt van velünk és maradni is fog. Szeretném azt gondolni, hogy az EV6-ban vannak a Grand Turizmós gének. Ezekre alapozva csinálunk egy GT-t, amiben benne lesz a Stinger is. Ez egy különös autó volt és teljesen új perspektívát nyitott annak tekintetében, hogy milyen lehetne a Kia, mint sportos és precíziós vezetési eszköz. Az EV6 is most hasonló helyzetben van.”

Sokan már elkönyvelték a Stinger megszűnését, ám ha hinni lehet a legújabb koreai értesüléseknek (TheKoreanCarBlog), akkor a Kia meggondolhatta magát és mégsem engedi el a Stingert a sírba. A linkelt cikk szerint a vállalat nem hogy meghozta a döntést, hanem már el is kezdett dolgozni az utódon, természetesen tisztán elektromos meghajtással. A projekt házon belül a GT1 néven fut jelenleg és nagy eséllyel Kia EV8 néven születhet újjá.

Természetesen a technikai tudást illetően itt még csak találgatások vannak, de a koreai magazin szerint nagy az esély a Hyundai által tavaly bemutatott eM platformra való megépülésnek, amivel 600 lóerőt és 800 km-es hatótávot várhatunk az EV8-tól, annak 112 kWh-s akkupakkja révén.

Ha ez így valósul meg, akkor az EV8 lehet az eddigi legnagyobb akkupakkal szerelt elektromos Kia, hiszen még az EV9 SUV-ban is „csak” egy 99,8 kWh-s egység van. A gyártás időpontjának 2026-ot ad meg a publikáció, ami a Kia Hwaseong Plant 3 nevű üzemében történhet. Az EV8 két elektromos motorral kerülhet összeszerelésre, 200 és 250 kW teljesítménnyel, ami együtt 450 kW (608 Le), így az akkupakk mérete mellett a teljesítmény terén is az abszolút legjobb Kia lenne.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!