73 százalékkal nőtt a tisztán elektromos Mercedes-Benz autók eladása

0

Ahogyan sok más autógyártó, úgy a Mercedes-Benz is kiadta a 2023-as évre vonatkozó értékesítési számait, személyautók és furgonok tekintetében. Ha minden hajtásláncot (fosszilis, elektromos) nézünk, akkor 2 491 600 darab autót adott el a csillagos márka tavaly globálisan, ami 1,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi számokhoz képest.

Ha pedig ránézünk ezen belül azokra az elektromos modellekre, melyekben külső forrásról tölthető akkumulátor van, igen erős növekedést láthatunk a tisztán elektromos (BEV – Battery Electric Vehicle) és a PHEV (Plug-In Hibrid) kategóriákban. Előbbi esetében 73, míg a PHEV kategóriában 19 százalékos a növekedés a tavalyi évre vetítve. Összességében a Mercedes-Benz személyautós üzletága 222 600 darab elektromos autót adott el világszerte tavaly. Tehát 11 százalékos az elektromos modellek aránya az összes tavalyi értékesítésű Mercedes-Benz személyautóból. A rivális BMW esetében ez az arány 14,7 százalék, tehát a bajorok kicsit erősebbek voltak tavaly ebből a szempontból.

Bár az egyes elektromos modellek mellett most nincsenek konkrét darabszámok, a százalékos arányú növekedés azért kiolvasható a számokból. Az EQA eladásai egyetlen év alatt 57 százalékkal nőttek, az EQB esetében 109 százalék a vonatkozó adat, ha az EQE-t nézzük, akkor 120 százalék. Ezek a százalékok a 2022-es évhez képest elért eredményeket mutatják, 2023-ból. Meglepő módon az elektromos modellek értékesítésének figyelembe vételekor az Egyesült Államok kiemelkedően jól teljesített, itt majdnem megduplázta (167 %) az eladott elektromos modelljeit a Mercedes-Benz.

A márka furgonos üzletága (Mercedes-Benz Vans) is jól teljesített. Tavaly 22 700 darab tisztán elektromos modellt tudtak eladni a globális piacon. Ez 51 százalékkal több, mint 2022-ben. Sajnos a Smart márka nem igazán tudott mit kezdeni magával tavaly, ugyanis ez az egyetlen elektromos szegmens a márkacsoporton belül, ahol visszaesés látszik. Tavaly összesen 18 100 darab autót tudtak csak eladni ezekből, ami 12 százalékos visszaesést jelent a 2022-es év eredményéhez képest. Illetve érdemes figyelembe venni, hogy sem a Smart, sem a furgonos üzletág eredményei nincsenek hozzászámolva a bevezetőben olvasható darabszámhoz.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!