Negyven új elektromos autóbusz érkezhet Budapestre

0

Negyven korszerű, környezetbarát, teljesen elektromos meghajtású autóbusszal gazdagodhat a fővárosi járműpark 2026-tól. Tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-t.

Továbbá ismertették, hogy midi- és csuklós elektromos busszal végzett közforgalmú járatok üzemeltetésére most először indultak közbeszerzési eljárások Magyarországon. A BKK a legutóbb, októberben 50 szóló elektromos busz forgalomba állítására írt ki tendert – idézték fel.

A BKK a közleményében írta: a fővárosi önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és az élhetőbb Budapest megteremtése mellett. Ezért a társaság – Magyarországon először – úgy indított közbeszerzési eljárásokat autóbusz-járatok üzemeltetésére, hogy a szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású midi- és csuklós járművekkel várja el.

A részvételi felhívások 20 csuklós és 20 midi elektromos autóbusz forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban. A buszok általános üzemeltetésén kívül – a járművek karbantartása és a járművezetők alkalmazása – az elektromostöltő-infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését is a leendő szolgáltatónak kell biztosítania – ismertették. Elvárás továbbá, hogy a járművek olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek – légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztatási rendszer -, amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

Emlékeztettek arra: a 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződések kiváltására a BKK szeptemberben három közbeszerzési eljárást indított 150 autóbusz – 100 csuklós és 50 szóló – forgalomba állításával végzett szolgáltatásra; az októberben megjelent részvételi felhívás pedig 50 szóló elektromos autóbusz forgalomba állítását tartalmazta.

A fennmaradt 40 buszra vonatkozó közbeszerzési eljárások elindulásával pedig már mind a 240 autóbuszra vonatkozó tender megjelent – olvasható a közleményben.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!