Feltámadt hamvaiból a Ford elektromos pickupja

0

A napokban jelentette be Jim Farley vezérigazgató, hogy a tisztán elektromos Ford F-150 Lightning minden idők legjobb eladási mutatóját tudhatja maga mögött, és novemberben új eladási rekordot döntött a Ford elektromos pickupja.

Továbbá Farley az is elújságolta, hogy a vállalat közel 4400 elektromos pickupot értékesített az elmúlt hónapban, ami több mint 100%-os növekedés a tavalyi évhez képest. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a harmadik negyedévben meglehetősen rosszul fogyott a Ford elektromos pickupja. Ekkor a Ford Motor Company harmadik negyedéves eredménye sajnos komoly pénzügyi veszteséget is feltárt, ami tulajdonképpen azt mutatja meg az értő szemeknek, hogy minden egyes elektromos autón közel 36 000 dollárt bukott az amerikai gyártó.

Októberben azonban már csak 3712 Lightning talált gazdára, ami mindössze 52,4%-os növekedés a 2022-höz képest. Viszont a rekord novemberi eladás annak ellenére jött létre, hogy a Ford visszafogta az elektromos járművek gyártását. Sőt, a három műszak helyett, már csak kettőben gyártják az elektromos F-150-et.

Hogy őszinték legyünk, a Ford még év elején jelentette be, hogy annyira fel fogja pörgetni az elektromos autók gyártását, hogy 2500 új munkahelyet és 35 GWh éves LFP-akkumulátorgyártást is berendelt. Ez az akkumennyiség pedig nagyjából 400 000 elektromos autó gyártásához lenne elegendő. Ezeket a terveket volt kénytelen visszavenni a Ford, ugyanis most már 40%-kal kevesebb akkumennyiségre és legyártott elektromos autóra számít, mint azt eredetileg tervezték.

A Ford kommunikációs igazgatója, Mark Truby újságíróknak ismertette, hogy a fenti döntés az elektromos járművek iránti keresleten és a várható növekedés viszonyában változhat. Most azonban azt is tudjuk már, hogy az amerikai márka mintegy 12 milliárd dollárral csökkentette az elektromos autókra fordított kiadásait.

Viszont a novemberi nem várt adatok láttán lehet, hogy meggondolja magát a Ford, ugyanis mára ígért egy újabb hírt a Ford emblémával ellátott elektromos autókkal kapcsolatban.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!