Elindítja a hosszú távú elektromos teherautók gyártását a Scania

0

A Scania 2022 júniusában bemutatta a regionális közlekedésben használt elektromos tehergépkocsik új generációját. Ezeknek az R és S fülkével és max. 450 kW-os motorokkal felszerelt teherautóknak a gyártása mostantól a márka svédországi södertäljei központjában történik. A Scania továbbfejlesztett városi elektromos járműveket is bemutat, amelyek elektromos meghajtásra optimalizált alvázra épülnek, és új, fenntartható módon gyártott akkumulátorokkal és Scania Charging Access szolgáltatással vannak felszerelve. Ez innovatív és praktikus megoldást kínál minden ügyfél számára, függetlenül a szállítási követelményektől. 

A zéró emissziós tehergépkocsik üzemeltetése már nem csak kevesek kiváltsága” – mondta Frederik Allard, a Scania vezető alelnöke és e-mobilitásért felelős vezetője, majd hozzátette: „Kínálatunk az alkalmazások és az ügyfelek igényeinek széles körét lefedi, miközben olyan szolgáltatásokat kínálunk, amelyek megkönnyítik a fosszilis energiaforrásoktól mentes közlekedésre való áttérést.”

A Scania új teherautói számokkal nyűgöznek le: a szerelvény tömege akár 64 tonna  is lehet, hatótávolsága pedig 390 kilométer, és az akár 375 kW-os töltési teljesítmény és a 450 kW-os maximális hajtáslánc-teljesítmény együttesen felülmúlja a hagyományos teherautók teljesítményét.

A hatótávolság a tömeg, a forgalom, az időjárás és a vezetési stílus függvényében változik, de egy 27 tonnás, hat akkumulátorral felszerelt városi billencs akár 350 km-t is megtehet két töltés között. Egy óra töltés 270 km-es hatótávolságot biztosít, és nincs szükség a legnagyobb teljesítményű, 350 kW-os töltőpontokra az észszerű töltési idő eléréséhez: egy 130 kW-os töltő egy óra alatt 100 km-es hatótávolságot biztosít egy 1,3 kWh/km fogyasztású teherautónál.

Feleslegesen leragadtunk annál a koncepciónál, hogy mindig 10%-tól 100%-ig tankolunk, mint a dízel esetében. Az akkumulátoros elektromos járművek esetében figyelembe kell venni, hogy a hatótávolsághoz szükséges ideig kell feltölteni. Ha 120 km van az otthoni töltőig, akkor felesleges lenne a szükségesnél nagyobb távolságra tölteni” – magyarázza Frederik Allard.

Ezzel egyidejűleg a Scania új elektromos gépeket mutat be, az EM C1-4-et, öt teljesítményszinten. Az EM C1-4 várhatóan nagyon népszerű lesz, és nem csak a széles választék miatt. A Scania a svéd Northvolt gyártótól származó cellákat használ, amelyek akár 1,5 millió kilométeren át képesek hajtani az elektromos teherautókat. A szén-dioxid-kibocsátás körülbelül egyharmada a iparági referenciaértéknek.

Bemutatkoznak a Scania újgenerációs elektromos járművei.

A Scania a növekvő portfóliójával és a bővülő infrastruktúrájával arra számít, hogy 2030-ra a márka teljes európai értékesítésének 50%-át az elektromos járművek adják majd.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!