Mercedes-Benz: Európa nem lesz kész a 2030-as teljes elektromosításra

0

A Mercedes-Benz vezérigazgatója, Ola Kaellenius egy müncheni interjújában arról beszélt, hogy számításai szerint 2030-ra a Mercedes európai eladásait nem fogják mind elektromos autók alkotni, de ennek ellenére készen fog állni a csillagos márka kínálata.

A prémium autógyártó már régóta hangoztatta, hogy 2030-ra a teljesen elektromos értékesítést célozza meg, „ahol a piacok ezt lehetővé teszik”, mondván, hogy az ügyfelek majd eldöntik, hogy milyen terméket szeretnének vásárolni. Továbbá a Mercedes vezére rámutatott arra, hogy megfelelő infrastruktúrára van szükség az elektromos járművekre való átálláshoz.

Igaz, hogy az elektromos járművek európai piaca az utóbbi időben jelentősen megnőtt, de valószínüleg 2030-ra nem áll majd készen a teljes piac a tisztán elektromos autók értékesítésre.

„2030-ra nem lesz az új autók 100 százaléka elektromos az európai piacon, de valószínüleg a Mercedes oldaláról sem. Készen állunk… de taktikai rugalmasságot hagyunk.” – Mondta a Mercedes első embere. Ezen kijelentésekkel pedig a Mercedes is csatlakozhat azokhoz a globális autógyártókhoz akik egyre nagyobb óvatossággal beszélnek a 2035-től érvényes uniós tilalomról.

Legutóbb a BMW AG. vezérigazgatója, Oliver Zipse a Handelsblatt német lapnak adott interjúban kritizálta a céldátumot. „Felelőtlennek tartom a belsőégésű motorok fokozatos kivonását szorgalmazó politikát” – fogalmazott a BMW első embere.

2023 első hét hónapjában közel 55 százalékkal nőtt az elektromos járművek eladása Európában, mintegy 820 ezer járműre, ami az összes autóeladás mintegy 13 százalékát teszi ki. Iparági vezetők viszont egyre sürgetőbben hívják fel a figyelmet az elektromos járművek nagyobb léptékű, versenyképes áron történő gyártásának és értékesítésének akadályaira, ideértve a magas villamosenergia-költségeket és a töltési infrastruktúra hiányát.

Kaellenius elmondta, hogy arra számít, hogy Kínában a prémium szegmensben, amely nem részesül ugyanabban az állami támogatásban, mint a volumen szegmensű autógyártás, várhatóan „sok évig tart majd” a belső égésű motorokról az elektromos járművekre való átállás.

„Lépésről lépésre kell átalakítani a piacot.” – Mondta Kaellenius, majd hozzátette, hogy a jelenlegi gazdasági lassulás nem befolyásolja hosszú távon a Mercedes-Benz stratégiáját az országban.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!