Átadták az első 610 km hatótávú Faraday Future elektromos autót

0

Jobb későn, mint soha! Ha van az angolban ennek megfelelő mondóka, bizonyára ezt mantrázta a Faraday Future többször is megtépázott vezetősége.

Közel 5 évnyi késéssel, de sikerült átadni az első legyártott Faraday Future FF 91-et. Amikor 2017 környékén felbukkantak a ma már naggyá nőtt e-autós startup cégek (pld.: NIO, XPeng, Fisker, Lucid és még sorolhatnánk), ugyanilyen nagy reményekkel lódult meg a Faraday Future is, akik a kezdetektől fogva a felső kategóriát célozták be. Mindezt pedig jól tükrözte első bemutatott autójuk, az FF 91. A tudás és az ár is a felső-kategóriába lőtt a premier idején.

Azonban a felsorolt márkákkal ellentétben a Faraday Future útja nagyon elkanyarodott az élbolytól, hiszen a bemutató óta volt már csőd bejelentés, majd megmenekülés. 2022 februárjában pedig arról szóltak a hírek, hogy nyáron végre megkezdődhet a sorozatgyártás. Hasonlóan a márka korábbi balszerencséjéhez, ezt sem sikerült megfelelően lehozni és egészen idén április elejéig kellett pofozni a szituációt, hogy elinduljon a gyártósor. Legalábbis egy része.

Értékesítés szempontjából a Faraday Future háza táján is a megszokott értékesítési taktika köszön vissza. Először a drágább modellek az elérhetők, hogy a sok elköltött pénzből minél többet lásson mielőbb viszont a gyártó. Ez lesz a limitált kiadású „FF 91 2.0 Futurist Alliance” melynek ára 309 000 dollár. Egy olcsóbb, 249 000 dolláros verzió jön majd ez után, melynek neve „FF 91 2.0 Futurist”. Ha ezek jól mennek, jön az „FF 91 2.0”, valamivel még ennél is kedvezőbb árral.

Innentől már tényleg csak várni kellett, hogy az első darabot hivatalosan átadhassák a boldog tulajdonosnak, aki kifizette a 309 000 dollárt, hiszen az átvett autó egy Ultimate AI Techluxury FF 91 2.0 Futurist Alliance volt. Az átadót 2023 augusztus 12-én rendezték a „Developer Co-Creation Festival” keretein belül.

Az autógyártó a tervei szerint hamarosan további kiszállítások megindítását tervezi. Az átadott autóban nem mellesleg egy 1050 lóerőt is leadni képes e-motor lakik, amihez 142 kWh kapacitású akkupakk társult. Ebben a kiépítésben a Faraday Future 610 km EPA hatótávot adott meg.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!