Kissé visszaestek a Porsche Taycan eladásai

0

Ahogyan azt korábban lehetett is olvasni, sajnos a Volkswagennek csoport szinten szemmel látható visszaeséssel kell szembenéznie az új autók értékesítése során. Legyen szó belsőégésű, vagy elektromos motorral szerelt kivitelről. Sajnos elérkezett az az idő mikor az emberek nem igazán rohannak most tömegesen új autót vásárolni.

Bár ez a jelenség nem csak a Volkswagen Csoportot érinti, ezúttal mégis maradunk náluk, egészen pontosan a Porsche márkánál. Itt egy kicsit érdekes helyzet alakult ki az értékesítési számokat vizsgálva, hiszen bár a Porsche az év első felében minden értékesítési régióban javulást ért el, a cég jelentésében volt egy kellemetlen adat is. A most még egyetlen tisztán elektromos meghajtású autóként jelen lévő Porsche Taycan eladásiban 5 százalékos visszaesés tapasztalható.

Vajon van oka a német prémiumgyártónak az aggodalomra? Remélhetően nincs, hiszen azt is tudni az említett beszámolóból, hogy ez a visszaesés nem annak köszönhető, hogy az emberek nem akarnak Taycant venni, hanem annak, hogy nincs elég alkatrész. Így lassul a Taycan gyártása. Az első negyedévben az ellátási láncban tapasztalt akadályok ellenére a Porsche pénzügyi igazgatója, Lutz Meschke kifejtette, hogy az autógyár „nagyon meredek felfutási pályán” van. „Ezért a BEV részesedésének növekedésére számítunk a következő hónapokban” – tette hozzá.

Miután 2023 első három hónapjában mindössze 9151 Taycan modellt szállított le a gyár, ami 3 százalékos csökkenés 2022 első negyedévéhez képest, a Porsche ismét azt mondta, hogy a visszaeső számok az „aránytalanul magas” alkatrész-elérhetetlenségének tudhatók be.

A helyzetről az Automobilwoche is beszámolt, információik szenít a Porsche által említett „alkatrészek” elsősorban félvezetők. A cikk megjegyzi, hogy ezek közül akár 5000-félét is beépítenek a Taycan modellekbe. A publikáció meglátása szerint ez nem lesz egy tartós helyzet és a szükséges beszállítói láncok helyreállása után a Taycan eladási újra szárnyalni fognak. A Porsche idén mintegy 40 000 darabot kíván eladni a típusból.

A fenti probléma okán a Taycan, mint a legnépszerűbb Porsche modell most egy kicsit a háttérbe kénytelen húzódni, míg a dolgok rendeződnek, hiszen a 911-es esetében nincs szó ellátási problémáról, ami meg is látszik a kiszállításokon és így az eladott darabszámokon.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!