Téli körülmények között tesztelték a BMW i5-öt

0

A tisztán elektromos meghajtású BMW 5-ös limuzin páratlanul átfogó megbízhatósági teszteket teljesített a hamarosan esedékes világpremierje felé vezető úton.

Az új BMW i5 kíméletlen téli körülmények közepette igazolta tisztán elektromos hajtáslánc-technológiája stabil megbízhatóságát és sportosan dinamikus adottságait. A havas tájakon és jeges felületeken keresztülvezető tesztprogram a kezdeti tesztköröktől az utolsó finomhangolási fázisokig összesen mintegy egy évet ölelt fel. Az országutakon, autópályákon és speciálisan előkészített tesztpályákon végzett megmérettetések során a fejlesztőmérnökök kiemelt figyelmet fordítottak az autó alacsony hőmérsékleti viszonyok és laza tapadási körülmények között mutatott viselkedésére.

Az új BMW i5 innovatív hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszerei kiválóan optimalizálják a tapadást, a dinamikát és a menetstabilitást, amely a vastag hótakarókon, a jeges hegyi szerpentineken és a befagyott tavakon nyilvánul meg leginkább. A tisztán elektromos meghajtású limuzin téli tesztjei így ugyanott értek véget, ahol kezdődtek: a svédországi Arjeplog térségében, a BMW Group téli tesztközpontjának dermesztő hidegében.

A sorozatgyártást előkészítő fejlesztési folyamatok részeként az új BMW i5 először 2022 februárjában tette meg a Münchenből Arjeplog térségéig vezető utat. A BMW 5-ös sorozat tisztán elektromos meghajtású prototípusa speciális álcázó fóliában, műanyag karosszéria-kiegészítőkkel és hűtőráccsal, valamint ideiglenes első fényszórókkal és hátsó lámpákkal teljesítette az ötnapos utat az Alpok bajor lábaitól Dániáig, majd onnan az Északi sarkkör széléig.

Az első utazást több specifikus tesztelés is követte, a BMW Group tesztlétesítményeiben, hétköznapi körülmények között, München környékén és a BMW Group dingolfingi gyárának szomszédságában.

A második svédországi tesztelés célja az összes hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszer együttműködésének végső finomhangolása volt.

A téli tesztek részletekbe menően igazolták, hogy a hajtáslánc- és futómű-technológiai rendszerek integrált együttműködése nagymértékben hozzájárul a BMW i5 kimagasló vezethetőségéhez, precíz irányíthatóságához és könnyed kezelhetőségéhez. Minél megterhelőbbek voltak a körülmények, az új BMW 5-ös limuzin tisztán elektromos meghajtású modellváltozata a fedélzeti rendszerek reagálási sebességét és pontosságát tekintve annál lenyűgözöbb teljesítményt nyújtott. A BMW i5 a kigyorsítások közbeni optimális tapadás, valamint a kanyarodások és fékezések közbeni tökéletes menetstabilitás harmonikus egységével kecsegtet, amely a modell teljes szegmensét tekintve egyedülálló.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!