Megvan, hogy hol fogják gyártani az elektromos Porsche Cayenne-t

0

A tisztán elektromos Cayenne viszonylag új dolog az elektromos meghajtású Porsche-kínálatban, ami meglepő annak fényében, hogy szinte minden gyártó az SUV/crossover páros formavilágára építve dobta piacra első elektromos autóit. Ennek ellenére a Porsche először a Taycannal állt elő, majd jöttek a hírek a Macan és a 718 tisztán elektromos változatairól.

Plug-in hibridként már jó pár éve létezik a Cayenne és szép számmal ad is el belőle éves szinten a Porsche. Ám az, hogy nem lesz belsőégésű motor a típus következő generációiban, nagyon friss információ. Nem is nagyon voltak pletykák az BEV Cayenne-ről korábban, ám idén március elején hivatalos sajtóanyag beszélt a Cayenne érkezéséről.

Az új elektromos zászlóshajó a Porsche SSP Sport platformjára épül majd ami korábbi hírek szerint hétülésesnek terveznek a Porsche mérnökei. Egy újabb Porsche sajtanyag szerint pedig már azt is tudni, hogy hol fogják gyártani a tisztán elektromos Cayenne változatát. Nem nagy a meglepetés, ha azt olvassuk, hogy ott, ahol a PHEV és belsőégésű motorral szerelt társait is, azaz Szlovákiában.

Az autógyártó sajtóközleményében azt írja, hogy a szlovákiai telephely “jelenleg a nagymértékben korszerűsített új Cayenne sorozatgyártásának megkezdésére készül”. A Porsche azonban nem árul el részleteket például arról, hogy mennyi pénzt fektet be a frissítésbe, vagy hogy mikor indul el konkrétan a gyártás.

A pozsonyi üzem kiemelkedő munkát végzett az elmúlt években, és számos díjat kapott. A jövőbeli Cayenne lesz az első teljesen elektromos SUV, amelyet ott gyártanak.” Albrecht Reimold, a Porsche termelésért és logisztikáért felelős igazgatósági tagja.

Sajnos a tisztán elektromos Cayenne érkezésére még várnia kell a potenciális vevőjelölteknek. Nagyjából 2026-ot lehet eddig tudni, igaz csak szóbeszéd szintjén. Azonban ha megnézzük a következő két BEV Porsche érkezési menetrendjét, melyek biztosan a Cayenne előtt érkeznek, valószínűleg igaz lesz az értesülés. A Taycan után 2024-ben érkezik a Macan, majd 2025-ben a 718-as tisztán elektromos változata.

Eddig tehát 4 darab BEV Porsche érkezése ismert, ám a sajtóanyag már belengetett egy újabb modellt is, amiről csupán annyit tudni, hogy egy hétüléses, luxus crossover lesz, amit Lipcsében gyártanak majd. Szerepe szerint abszolút felső kategóriás lesz még a Porsche mértékével mérve is, valamikor 2027-ben várhatjuk az újdonságot.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!