Jövőre érkezik meg a tisztán elektromos Opel Grandland

0

Jövőre teljesen elektromos utódot kap az Opel Grandland kompakt SUV. A Stellantis közel 130 millió eurót fektet be a németországi eisenachi Opel gyárba, hogy azt felkészítse az elektromos Opel Grandland utódjának a gyártására.

Amit tudunk, hogy az elektromos Grandland az új STLA Medium EV platformon kap helyet és ezért csak tisztán elektromos modellként fogják gyártani. A Stellantis hivatalos közleménye szerint az új elektromos Grandland gyártása várhatóan 2024 második felében indul meg.

A közlemény viszont nem tér ki arra, hogy pontosan mekkora tervezett kapacitással számol a Stellantis, ahogyan a tisztán elektromos Grandland fontosabb paraméterei sem publikusak egyelőre. Az viszont biztos, hogy három elektromos hajtásláncot terveznek, köztük egy négykerék-meghajtásút két villanymotorral. Azonban a Stellantis közel 700 kilométeres hatótávot ígér az új Peugeot e-3008-hoz, amelynek jelenlegi generációja megegyezik a Grandland méretével. Várható hogy a Grandlandnál is hasonló tudásra kell számítani.

A tisztán elektromos STLA Medium a C és D szegmensben lévő járművekhez készül. A Grandland/e-3008 páros a C-szegmensben, az e-5008 mint nagyobb modell inkább a D-szegmensben kap helyet. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Grandland és az e-3008 messze eltávolodik-e a jelenlegi 4,48 méteres hosszától. Egy teljesen elektromos platformon viszont a tengelytáv valószínűleg tíz-húsz centiméterrel megnőhet a jelenlegi méretéhez képest.

A 2027 óta kínált Grandland a Stellantis, vagyis az akkori PSA EMP2 platformjára épült és jelenleg plug-in hibrid modell is kapható belőle. 4,48 méteres hosszával a Grandland a középkategóriába tartozik.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!