Teljesen biztonságos a napelemekkel borított Sono Motors Sion elektromos autója

0

Vajon hogy törhet össze egy elektromos autó, amit napelemek borítanak? Bizonyára sokakat érdekel a dolog, hiszen a SEV (Solar Electric Vehicle) kategória is bontogatja a maga szárnyait. Ezúttal a Sono Motors napelemes elektromos autóját, a Sion-t törték össze, hogy szemléltessék a napelemekkel borított autók biztonságát.

Az alábbi YouTube videót az olasz SCI intézetben vették fel, itt vezették betonfalnak 50 km/h sebességgel a napelemes Sion-t. Természetesen a tesztpéldányon is rajta voltak a napelemek, melyeket azonban zöldre festettek, hogy kontrasztosabb legyen az eredmény.

A videón is jól látható, hogy a polimer-alapú napelemtáblák semmilyen formában nem veszélyeztetik az autóban ülőket. A Sion esetében még számos optimalizálás szükséges, melyek alapján a Sono Motors napelemes Sion modellje majd mindenben meg tud felelni az európai normáknak. Ennek értelmében természetesen az etalon EuroNCAP törésteszten is részt fog venni, ha a munkálatok befejeződtek.

„Az éveken át zajló ütközési szimulációkat követően nagyon büszkék vagyunk arra, hogy napelemes technológiánk a való életben is ugyanolyan kielégítő és kiváló minőségű eredményt nyújt. Szeretnénk, ha ügyfeleink azzal a kényelmes tudattal autóznának, hogy Sionjukban a napelemes technológia nemcsak ingyenesen tölti az akkumulátort, hanem megfelel a legmagasabb biztonsági előírásoknak is.” – Mondta Markus Volmer, a Sono Motors műszaki igazgatója.

A Sono Motors legutóbb tavaly szeptemberben adott hírt magáról a médiában, akkor azt közölték, hogy a világ első sorozatgyártásra érett napelemes autójára 2022. szeptember 1-jéig több mint 20 000 előfoglalás érkezett. Az egyes magánfoglalók által fizetett átlagos előleg összege 2000 euró. A Sono Motors úgy tervez, hogy a Sion induló ára 25 126 eurótól fog indulni, ezzel az árazással a Sono azt reméli, hogy a Sion EV lesz a világ első, tömegeknek szánt tisztán elektromos, napelemes autója. A Sion sorozatgyártása 2023 második felében kezdődik és a Sono Motors célja, hogy hét év alatt mintegy 257 000 napelemes autót gyártson le.

A Sion EV összesen 456 napelempanellal érkezik, ami hetente akár 112 kilométer szabad hatótávot ad a töltöttséghez. Mindez akár megduplázódhat azokon a területeken, ahol gyakran süt a nap. A hálózati és a napelemes energia az autó 54 kWh kapacitású akkupakkjába kerül, ami LFP kémiás cellákból áll. A teljes töltöttség esetén nagyjából 250 – 300 km megtehető hatótáv várja majd a tulajdonost. AC ágon 11, míg DC ágon 75 kW a töltési teljesítmény.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!