Újabb 500 km hatótávú kínai elektromos autó hódítaná meg Európát

0
Reklám

A kínai Sokon csoporthoz tartozó Seres márka a Brüsszeli Autószalonon jelentette be teljesen elektromos SUV modelljének, a Seres 5-nek az európai debütálását. A Seres 5 márciustól elérhető lesz a márka európai disztribúciós hálózatán keresztül.

Kínában a Seres SF5 néven ismert középkategóriás SUV járművet hibrid hajtáslánccal kínálják, míg Európában tisztán elektromos SUV-ként jelenik meg három különböző változatban: Standard 2WD, Premium 4WD és Flagship 4WD modellekként.

Az alapkivitelű standard 2WD modellnél egy 80 kWh-s LFP akkumulátor biztosítja az 500 kilométeres WLTP hatótávolságot. A csúcsváltozatú 4WD modellnél 430 kW 960 Nm nyomaték áll rendelkezésre és a 90 kWh-s félszilárd akkuval 530 WLTP szerinti hatótávot írnak a Seres mérnökei. Az akkumulátortechnológiáról további részletek azonban nem derülnek ki a gyártó mellékelt sajtóközleményéből. 

Reklám

A Seres 5 az alapváltozatának indulási árait 63 900 eurós, míg az összkerékhajtású Premium és Flagship változatok esetében pedig 67 900 eurós, illetve 74 900 eurós indulóárat jelenít meg.

A gyártó maga a „sportos prémium elektromos SUV”-ként kívánja pozicionálni a Seres 5 modellt. Ez magyarázza a viszonylag magas árakat is. A fent említett hatótávval és a csúcsmodell 3,7 másodperc alatti 0-ról 100 km/h-ra gyorsulásával azonban nincs szégyenkezni valója az elektromos autók piacán a Seres 5-nek. A kínai vállalat egyelőre nem adott tájékoztatást a töltési kapacitásról. Csupán annyit árultak el, hogy a modell „kompatibilis az Európában elérhető töltőrendszerek 95 százalékával”, és van egy belső csatlakozója V2L és V2V funkciókkal.

További érdekes műszaki jellemző, hogy az alváz főként könnyű alumíniumötvözetből készült. Az elektromos SUV elöl kettős lengőkaros felfüggesztéssel rendelkezik, két gömbcsuklóval, hátul pedig független felfüggesztéssel, trapézlengőkarokkal. A tetővonal egyenletesen halad, és lefelé dől a csomagtartó felé, ami állítólag hozzájárul a 0,278 Cd légellenállási együtthatóhoz. Ami a külsőt illeti, a Seres 5 nyolc külső és öt belső színben lesz elérhető, amelyek tetszés szerint kombinálhatók.

Belül három képernyő, egy head-up kijelző, egy központi 15,6 hüvelykes vezérlőképernyő és egy 12,3 hüvelykes LCD kijelző kapott helyet. Opcióként a gyártó kínál egy úgynevezett deluxe 85 hüvelykes panoráma skyline-t is, amely a látómezőt hivatott bővíteni. Ami a jármű csatlakoztathatóságát és informatikai jellemzőit illeti, a Seres többek között 18 vezetést segítő funkcióról, hangasszisztensről és hangvezérlésről beszél.

Az európai vásárlók bizalmának elnyerése érdekében a vállalat hangsúlyozza, hogy öt globális beszállítói lánc-partnert vont be olyan ismert nevekkel, mint az Astemo, a Longhorn, a Bosch, a Valeo, a Pirelli és a BASF. A gyártó 8 év garanciát (160 000 km-ig) kínál az akkumulátorra, a villanymotorra és az elektromos vezérlőrendszerre, valamint 4 év garanciát (100 000 km-ig) ad a járműre. Szolgáltatásként a kínaiak 24 órás segélyszolgálatot, valamint online és offline ügyfélszolgálatot ígérnek.

Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!