Elektromos buszt visz az Ikarus a hannoveri IAA kiállításra

0

Saját fejlesztésű tisztán elektromos buszt állít ki az egyik legnagyobb presztízsű járműipari eseményen, az IAA Transportation kiállításon Európa ikonikus buszgyártója, az Ikarus.

Az Ikarus felfelé ívelő pályafutását nem kell senkinek bemutatni. A több, mint 125 éves múlttal rendelkező magyarországi buszgyártó olyan saját fejlesztésű és gyártású buszt mutat be az IAA kiállításon, mint az egyedülálló elektromos egészségügyi ellátó busz. Vagy a városi elektromos busz, az Ikraus 120e.

Az Ikraus a pandémia idején fejlesztett ki egy zéró emissziós egészségügyi buszt, amely kialakításának köszönhetően alkalmas a magas színvonalú, biztonságos és nem helyhez kötött egészségügyi ellátásra. A hosszú, pandémiás időszak alatt az elektromos Ikarus busz, kórházi kihelyezett szűrő- és oltópontként üzemelt. Továbbá sportrendezvényeken, mint szűrőállomásként volt látható.

A fenntartható jövő közösségi közlekedésének záloga az elektromos buszok mellett az azokat megfelelően kiszolgáló töltőállomások. A töltőállomások optimális energia ellátását biztosító energiatároló rendszerek és az töltést szabályozó energiamenedzsment. Az Ikarus által kifejlesztett töltőállomás azonban nem kizárólag buszok, hanem CCS töltési szabvánnyal rendelkező elektromos járművek töltésére is alkalmas. A felhasználó igénye alapján egyedileg kialakított energiatároló rendszer képes arra is, hogy akár megújuló energiaforrás felhasználásával töltse fel az akkumulátorokat. Az Ikarus Dynamic Load Management (DLM) szoftvermegoldás pedig akár több elektromos jármű egyidejű töltését is lehetővé teszi a leghatékonyabb módon. Egyensúlyt alakít ki az energia dinamikus felhasználásával és a töltők közötti elosztásával.

Az Ikraus egyik, nem titkolt törekvése a külföldi piacok újbóli meghódítása, ugyanis a székesfehérvári buszgyártó eddig több mint 250 ezer buszt gyártott és értékesített öt kontinens közel ötven országába. A jövőbeli siker záloga lehet a magas Ikarus minőség, az ügyfelek egyedi igényeinek rugalmas kiszolgálása és a rövid szállítási idő mellett a komplex rendszerek szállítása (busz, töltő, energia tároló).

„Hiszünk abban, hogy komplex megoldásokat kell kínálnunk a zéró emissziós közösségi közlekedés megvalósításához. Mérnökeink is ezen elvek alapján dolgoznak, fejlesztéseik minden esetben olyan termékek létrejöttét teszik lehetővé, amelyek tökéletesen illeszkednek a fenntartható városok közlekedésének kialakításához és működtetéséhez” – mondta Tankó Zoltán a Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója.

Az Ikarus elektromos buszok Magyarországon kívül Németországban és Lengyelországban is róják az utakat. A hannoveri IAA Transportation kiállítás segítségével még tovább szárnyalhat a magyarországi elektromos buszgyártás neve.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!