Hamarosan megérkezhet az olcsóbb Model Y Európába

0

A BYD új akkumulátorellátásával hamarosan megérkezhet az olcsóbb, kisebb akkumulátorral szerelt Tesla Model Y Európába.

Június elején robbant a nagy hír, melyben az áll, hogy a BYD is akkumulátorokat szállíthat a Teslának a jövőben. Akkor egy kínai állami médiacsatornán adott interjúban Lian Yubót, a BYD autóipari mérnöki kutatóintézetének ügyvezető elnökét megkérdezték, hogy versenytársnak tekinti-e a Teslát. „A Tesla egy nagyon sikeres cég, bármi is legyen, a BYD tiszteli és csodálja a Teslát. Jó barátok vagyunk Elon Muskkal és hamarosan akkumulátorokkal is el fogjuk látni őket.”

Alig egy hete pedig, hogy megírtuk, hogy megkezdődött a BYD Blade akkumulátorok szállítása a Tesla berlini gyárába. A Teslamag legfrissebb beszámolója szerint a Tesla megkapta a Model Y új, kisebb akkumulátorral és jobb árcímkével ellátott változatának uniós típusengedélyét a holland hatóságoktól. A Tesla belsős kódja alapján, ami Y7CR névre hallgat az új Model Y akkumulátorkapacitása 55 kWh lesz. Nagyjából 440 kilométeres WLTP hatótávval. Ezzel a kapacitás és a hatótávolság jóval a jelenlegi konfigurátorban korábban bemutatott két változat alatt van, amelyek 514, illetve 533 kilométert tudnak megtenni az állítólagos 79 kWh-s akkumulátorral.

A Teslamag információi szerint 2021 nyarán egy hátsókerék-hajtású, 60 kWh-s CATL akkumulátorral felszerelt változatot is regisztráltak Európában. A jelek szerint ugyanazzal az LFP akkumulátorral, amelyet a Model 3 alapmodelljébe is beépít a Tesla. Ez az akkumulátor valamivel nagyobb, mint a BYD-é, és a Model Y-nak valamivel nagyobb hatótávolságot (455 km) kell elérnie vele. Azonban a BYD Blade akkumulátora strukturális szerkezetű, ami annyit jelent, hogy átvesz stabilitási feladatokat és így a karosszéria jóval könnyebb lehet. A CATL akkumulátorral szerelt Model Y súlya állítólag 2153 kilogramm, de a BYD szerkezeti akkumulátorával szerelt Model Y csak 2086, azaz 67 kilóval kevesebb.

A kisebb tömegnek köszönhetően az új BYD Blade akkumulátorral szerelt Model Y-ok energiafogyasztása várhatóan 15,5 kWh/100 km-re csökkenhet.

Reméljük, hogy hamarosan a Tesla hivatalos oldalára is felkerül a kisebb akkumulátorral és olcsóbb árcédulával ellátott Európában gyártott Model Y modellek.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!