Elektromos változat váltja a Hyundai i10-et

0

Hírek szerint egy teljesen elektromos ferde hátú és egy mini crossover fogja váltani a belsőégésű Hyundai i10 jelenlegi változatát.

Alig egy hónapja, hogy megírtuk, hogy a Hyundai nem áll meg és folytatja a nagy EV-rohamot. Egy olcsó, nagyjából 20 000 euró körüli városi elektromos autót fog elhozni Európába. Akkor még nem lehetett tudni, hogy egy meglévő modellt cserél le, vagy egy új modellt állít csatasorba a Hyundai. Most azonban mindenre fény derült.

A Hyundai nem egy, hanem két elektromos kisautón dolgozik, amik 2024-ben leváltják a jelenlegi belsőégésű motorral szerelt i10-et. Tehát a koreaiak egy az egyben lecserélik az i10-et egy elektromos modellre. Illetve egy mini crossoveren is dolgoznak a koreaiak ami ugyanazokra az alapokra épül mint az i10.

Egyelőre nem tudni, hogy a Hyundai melyik platformjára építi fel a városi elektromos modelleket, ugyanis az E-GMP igaz, hogy változtatható méretű, de valószínűleg nem alkalmas az i10-hez. Éppen ezért a Hyundai egy teljesen új platformot fejleszthet ki a lényegesen olcsóbb városi elektromos autóihoz.

Az elektromos i10 méretű autó piacra dobását Andreas-Christoph Hofmann, a Hyundai európai marketingfőnöke is megerősítette. Elmondta, hogy az elektromos újdonság célára nagyjából 20 000 euró körül alakulhat. Az új városi EV-ket csak Európában és más piacon árulhatja a Hyundai. Hofmann azt is elmondta az Automotive News Europe-nak, hogy a Hyundai csak Európában 2030-ig 11 új elektromos autót dobna piacra. Hozzátette, hogy az autógyártóknak nehéz nyereséget termelni az apró, megfizethető árú járművekből és a nagyon kicsi elektromos autók megalkotásának kilátásba helyezése technikai kihívásokat jelent.

A Hyundai 2022 első félévében Európában értékesített járműveinek mintegy 20 százaléka volt elektromos, szemben a 2021-es 14,1 százalékkal. A terv az, hogy 2030-ra évi 1,87 millió EV-t adjon el, és 7 százalékos globális piaci részesedéssel rendelkezzen.