Csökkentette a gyártási darabszámát a Lucid

0

Az amerikai Lucid Motors kiadta a vonatkozó beszámolóját a 2022-es év második negyedévét illetően, melyben a jó eladási adatok mellett a gyártási volumen visszaszorításáról, valamint 800 millió dollár elköltéséről számoltak be. Utóbbi páros nem igazán tetszett a befektetőknek és a Lucid részvények meredek zuhanásba kezdtek.

A tőzsdére vonulás alapvetően egy jó dolog és a Lucid is így tett, amikor Lucid Group (LCID) listanéven elkezdtek részvényeket kiadni, vagyis újabb adag pénzt magukhoz vonzani. Ez több száz millió dollárt jelentett a vállalatnak, ám egyben azt is, hogy onnantól beszámolási kötelezettséggel tartoznak a részvények megvásárlóinak.

Az elmúlt negyedéves beszámoló is egy ilyen számadás volt, melyben a Lucid arról beszélt, hogy 679 darab autót szállítottak le és 97,3 millió dolláros nyereséget tudtak összeszedni. Ez növekedés az előző negyedévhez képest, ám még így is komoly lemaradásban vannak az ütemtervvel, hiszen a 2022-es év első hat hónapjában leszállított 1405 darab autóval igen messze kerültek az idei évre célul kitűzött 12 és 14 000 darab közötti kiszállítástól.

Ennek megfelelően a Lucid is igazított kissé a célokon és visszavette azt inkább 6-7000 darab környékére, amit még a fenti féléves darabszám tükrében is gyötrelmesen nehéz lesz teljesíteni. Peter Rawlinson, a márka igazgatója így beszélt a problémákról:

„Az új célszámunk az idei darabszámokra jól tükrözi azokat a rendkívüli problémákat, melyekkel a logisztika és az ellátási lánc terén szembesültünk. Azonosítottuk az elsődleges szűk keresztmetszeteket, és megtesszük a megfelelő intézkedéseket: logisztikai tevékenységeinket házon belülre hozzuk, kulcsfontosságú alkalmazottakat adunk a vezetői csapathoz, valamint átalakítjuk logisztikai és gyártási szervezetünket. Továbbra is erős kereslet tapasztalható járműveink iránt, több mint 37 000 ügyfélfoglalással büszkélkedhetünk. Továbbra is biztos vagyok benne, hogy leküzdjük ezeket a rövid távú kihívásokat.”

A fentebb írt bő 97 milliós bevétel mellett a Lucid 823 millió dollárt égetett el, ami masszív veszteség. Ez így összesen már túl sok volt a befektetőknek és a Lucid részvények zuhanásnak indultak. Jó hír, hogy még mindig van 4,6 milliárd dollár a cég számláján, így talán nem lesznek nagy bajban.