Megkezdődött a törökök elektromos autójának a próbagyártása

0

2019 volt az első olyan év, amikor arról lehetett hallani, hogy a török állam is elektromos autógyártásba kezd. Ráadásul saját fejlesztéssel és tervezéssel. Mára pedig eljutottunk oda, hogy elindult a gyártása a Togg elektromos autóknak.

Mustafa Varank ipari miniszter szerint Törökország az egyetlen ország a régióban, amely képes egy ilyen autó megépítésére. Egy Törökországhoz hasonló fejlődő országnak jó ha van egy nemzeti autómárkája. Ez lenne a Togg márka. A következő évtizedben öt modellel indítanának, először egy kisebb SUV és egy kombi érkezik, majd egy kisebb modell, egy utcai crossover és egy kisbusz következne. Természetesen teljesen elektromos hajtással és a törökök világszerte értékesíteni szeretnék a Togg elektromos autókat.

A járművek fejlesztésében öt török nagyvállalat vállalt oroszlánrészt, a beruházás értéke eléri a 3 milliárd eurót. A saját elektromos autó projektet 2017-ben jelentette be Recep Tayyip Erdogan elnök. 2021-ben aztán jött a hír, hogy a következő évben, vagyis idén már a gyártás is elindul. Nos, a menetrendet eddig sikeresen tartja a Togg, amiről az alábbi Twitter-videó született:

Az első modell egy SUV kivitelű, tisztán elektromos autó lesz nagyjából 500 kilométeres hatótávval. A vállalat jelenlegi igazgatója, Gürcan Karakas szerint a most még nem ismerhető nevű SUV két variánsban készül el. Egy a nyugati exportra és egy a saját belpiacra, ami nem is lesz máshol kapható. Európai megjelenés is várható, melyhez a Togg már megkezdte a szükséges eljárások elindítását. Technika szempontjából eddig csak a teljesítményszintek ismertek, semmilyen más adat. A hátsókerekes kivitel esetében 147, míg az összkerekes esetében 294 kW teljesítmény várható.

Az elektromos autóban található technológiák közel felét hazai, vagyis török beszállítók adják. A gyártás beindítása kapcsán 800 új munkahely létesül, azonban az értékesítési modellen még dolgoznak a marketingesek. A gyártás a török Gemlik városában kezdődik el és éves szinten 175 000 darabos kapacitással tervez a Togg. A szükséges akkucellák java a kínai Farasis Energy németországi gyárából érkezik. Árakról továbbra sincs publikus információ.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!