Leállítják a Mercedes-Benz EQC sorozatgyártását

0

Emlékszem mikor a Mercedes-Benz megindította az EQC promózását, ami a tisztán elektromos EQ termékcsaládjuk első tagja volt. A premier 2018 szeptemberében, míg a sorozatgyártás beindítása 2019 májusában történt meg. Az első darabok ráadásul egy limitált sorozattal indították meg az EQC és az EQ termékcsalád sikerét.

Ám német lapértesülések szerint 2023-ig tart a modell diadalmenete, hiszen a Business Insider szerint jövőre befejeződik az EQC gyártása, ráadásul utód nélkül. Az említett magazin az értesüléseit egy olyan levélre alapozza, amit szerintük a gyártó küldött körbe az értékesítési partnereinek. Bár a levélben egy N 293 modellre hivatkoznak, amiről egy vastagon szedett sor azt állítja, hogy a „Gyártás 2023.05.03-ig” tart, tudható, hogy ez az EQC belsős kódneve. Ez pedig eléggé félreérthetetlenül jelenti azt, hogy az EQC gyártása jövő év május elején le fog állni.

A Business Insider kérdésére a Mercedes szóvivője azt válaszolta, hogy nem kommentálják „a jövőbeli modellsorozatokkal és azok tervezésével kapcsolatos találgatásokat”. A portál konkrétan azt kérdezte, hogy a gyártás 2023 májusára tervezett befejezése megfelel-e a gyártó eredeti terveinek.  Sem megerősítés, sem tagadás nem érkezett tehát a kérdésre, de ha a gyártó valóban meglépi ezt. Akkor ezzel az EQC-nek csak 4 szép évet adtak.

Valahol érthető lenne a gyártó döntése, hiszen a GLC-re megépített EQC nem igazán hozta a gyártó által elvárt darabszámokat. Az EQC még a legjobb értékesítési évében is kevesebb mint 4000 új regisztrációt ért el Németországban (konkrétan 3825 EQC 2021-ben) és az érdeklődés azóta is csökken. 2022 első felében mindössze 1147 új EQC regisztráltak hazai pályán belőle. Az amerikai piacra tervezett bevezetés pedig soha nem valósult meg.

A vásárlói érdeklődés hiánya mellett valószínűleg az érkező új EQ SUV modellek is körbe nőtték az EQC-t, elég csak EQA-EQB párosra, vagy az EQE-EQS SUV-kra gondolnunk. Mivel a gyártó a legutóbbi hírek alapján felfelé akarja pozicionálni magát, az eleve elektromos modellekhez szánt EVA2 padlólemezre épített EQE SUV  fogja felszippantani az EQC nem túl számottevő vevőbázisát.