Na, melyik elektromos autó lett a „legamerikaibb kocsi”?

0

Abban talán minden elektromos autós hír iránt érdeklődő egyetért, hogy a Tesla a világ legismertebb elektromos autós márkája. Elon Musk sokat tett azért, hogy még olyanok is tudjanak a Tesláról, akik tényleg csak hallottak arról, hogy létezik elektromos autó.

Mint minden olyan országban, ahol van saját autóipar, az Államokban is sokaknak fontos a „nemzeti” jelző megléte. Különösen igaz ez egy olyan patrióta ország esetében, mint az Egyesült Államok, ami rendkívül büszke történelmi gyökereire és autógyártó mivoltára. Tegyük hozzá teljesen jogosan, elég, ha csak Henry Ford és a T-Modell szóba kerül. Nem beszélve például az izomautókról, ami szintén ízig-vérig amerikai életérzés.

Arról persze mindig lehet vitatkozni, hogy egy termék mikortól számít hazainak. Elég, ha csak országon belül történik az összeszerelés, vagy éppen az utolsó beszállító által hozzáadott csavarnak is az országon belül kell elkészülnie? Az elektromos autók esetében a hazai összeszerelésen és a főbb komponenseken túl csak a beépített akkumulátor lehet a mérvadó.

Az Államokban működő The Cars magazin sokadik éve készít egy sorrenden alapuló listát, amiben a legamerikaibb autók találhatók. Elsősorban a fenti szempontrendszerre alapozva. A 2022-es év legamerikaibb autója pedig a Tesla Model Y lett, míg a második helyet a Model 3 zsebelte be. A bevezetőben már említettem, hogy „ismét”, aminek az volt az oka, hogy ugyanez a lista tavaly is elkészült és akkor is a Tesla lett az első helyezett. Csak akkor a Model 3 tündökölhetett. A Cars.com ezúttal is munkához látott és az alábbi, részletes szempontrendszer szerint állította össze a Top10-es listát:

  • Az összeszerelés helyszíne
  • Az Egyesült államok-béli (Kanadával egybevetve) alkatrészek aránya
  • A beépítésre kerülő motorok származási országa
  • A beépítésre kerülő sebességváltók származási országa
  • A munkaerő amerikai-e (USA)

A fenti kritériumok alapján egy 100 pontos listát állítottak össze az ítészek, mely alapján pontozták az induló autókat. 2022-ben az alábbi lista született:

HelyezésMárka/ModellGyártás helyszíne az Államokon belül
1.Tesla Model YFremont, Calif.
Austin, Texas
2.Tesla Model 3Fremont, Calif.
3.Lincoln CorsairLouisville, Ky.
4.Honda PassportLincoln, Ala.
5.Tesla Model XFremont, Calif.
6.Tesla Model SFremont, Calif.
7.Jeep CherokeeBelvidere, Ill.
8.Honda RidgelineLincoln, Ala.
9.Honda OdysseyLincoln, Ala.
10.Honda PilotLincoln, Ala.
Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!