Bréking: a világ legnagyobb akkugyártója jöhet Magyarországra

0

Aki nyitott szemmel jár a magyar gazdasági hírek között, feltűnhetett, hogy egyre több olyan beruházás érkezik hazánkba, melyek az elektromos autók gyártását, vagy éppen a gyártás támogatását teszik lehetővé. Magyarországon az SK Battery-nek és a Samsung SDI-nek van akkugyára, mesterséges intelligencia tanszéke a Bosch-nak. Vagy említhetjük a Toray Industries Hungary Kft. szeparátorfólia gyárát Nyergesújfalu mellett.

Ha lehet hinni a dél-koreai Bloter magazin májusi cikkének, akkor egy újabb akkumulátorgyártó gigavállalat, a CATL is érdeklődik hazánk iránt. A világ egyik legnagyobb akkugyártója egy hatalmas akkumulátorgyárat építene Magyarországon. A cikk szerint már a területvásárlás is megtörtént a CATL részéről, ami egy 200 hektáros telek. Ha igaz is a hír, érdemes fenntartással kezelni a 200 hektárt. Tekintve, hogy a másik akkumulátor gigagyártó, az SK Innovation is 135 hektáron valósította meg hazánk valaha volt legnagyobb területű beruházását a Fejér megyei Iváncsa mellett.

A dolog érdekessége, hogy hazai iparági értesülések is tudni vélik, hogy a CATL valóban Magyarországra jön és akkugyárat építhet. Ráadásul Debrecen mellett vett telket a CATL. Halkan jelezzük, hogy az értesülések által megnevezett telek csupán 20 kilométerre van a BMW debreceni gyárától, ahol a legújabb technológiás (Neue Classe) elektromos BMW-k készülnek hamarosan.

Tovább erősíti a gyanút, hogy a LinkedIn felületén is megjelentek olyan pozíciók, melyeket a CATL adott fel. Ám azóta ezek törlődtek onnan. Úgy tűnik, Debrecen lesz az egyik legnagyobb európai csomópont, már ami az elektromos autók gyártását és annak támogatását illeti. A BMW és a CATL (most még csak lehetséges) jelenlétén túl a szintén kínai EVE Energy is megjelenik Debrecenben egy 45 hektáron elterülő akkugyárral. Valamint a Semcorp, akik szeparátorfóliák gyártásával foglalkoznak.

Ha valóban megvalósul a CATL debreceni gyára, akkor az európai LFP akkucellagyártás rendkívül stabil lábakra állhat. Németországban már a második részleges engedélyét kapta meg az ottani gyár, hogy elindíthassa az akkugyártását. A gyár Türingia tartományban, Erfurt környékén kezdheti meg a működését. 2019-ben az alapkőletétel is megtörtént, az üzem pedig a CATT (Contemporary Amperex Technology Thuringia GmbH) nevet kapta. Az üzem indulásakor 1500 új munkahely létesülhet, de biztosak lehetünk abban, hogy ez a gyár is többször fog bővülni az évek során.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!