Nem csak az új, 4680-as cellákkal épülnek Teslák Texasban

0

A Tesla az április 20-ai üzleti negyedév zárása után egy nappal ki is adta az elmúlt három hónap értékelését. Angolul tudóknak mindenképpen ajánlott elolvasni a közleményt, melyben sok érdekességet találni. Ezen felül olvasható a riportban szintén egy érdekes infó a Model Y kapcsán.

A Giga Texas nemrég ünnepelte a nyitást, melynek kapcsán elmondható, hogy sok érdekesség fog készülni a Tesla texasi gyárában. Régóta ismert infó, hogy az itteni Model Y-ok egyik nagy újítása lesz a 4680-as cellával történő összeszerelés (strukturális akkupakk formájában). A nyitóünnepség után nem sokkal a Tesla alkalmazottaknak volt lehetőségük, hogy 60 000 dollárért megvegyenek egy helyben gyártott Model Y Standard Range-et. Az már csak hab a tortán, hogy ezekbe az autókba a 4680-as cellák kerültek.

Ezidáig minden hiper-szuper. Azonban a Tesla sem gondolta, hogy ekkora kereslet lesz a Model Y-ra, hiszen az ígéretek ellenére még a Giga Texasban készülő Model Y-okba is a jelenleg használt 2170-es formátumú cella kerül. Ami jelenleg is a máshol készülő Model 3 és Model Y-ok alap cellamérete. Vélhetően az is nagy szerepet játszik a dologban, hogy a 4680-as cellák gyártását nem futtatták fel eléggé. Ezért pedig nem tudnak kellő mennyiséget gyártani.

„2022 áprilisában megkezdtük a Model Y kiszállítását a Texas Állam-béli új gyárunkból. A Cyber Rodeo nyitóbulinkon át is adtuk az első járműveket 4680 saját készítésű celláinkkal, egy darabból álló karosszéria-öntvényekkel és strukturális akkumulátorcsomagokkal. Ez egy fontos mérföldkő volt kapacitásbővítési erőfeszítéseink számára. Várakozásaink szerint még ebben az évben a Gigafactory Texas képes lesz Model Y-ket gyártani mind a 4680 cellás szerkezeti csomagokkal, mind a 2170 cellás nem szerkezeti csomagokkal egyaránt.”

A Tesla tehát maga erősítette meg az információkat. A 2170-es cellákból – melyek nagy része Amerikában a Panasonic gyártmánya – van bőven, vélhetően a gyártó így akarja megelőzni a gyártás esetleges visszaszorítását a 4680-as cellák nem elégséges rendelkezésre állása miatt. Hogy a Giga Texasban készülő Model Y-okba mikor melyik cella kerül és azokból ki melyiket kapja, jó kérdés. Sajnos egyelőre úgy tűnik, hogy a Texasban gyártott Model Y-ok többsége is a 2170-es cellákkal érkezik.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!